Pelikán várja a világ legjobb kosarasait

A New Orleans-i Smoothie King Centerben lépnek fel a földkerekség legjobb kosarasai az NBA All-Star gálán.

Ch. Gáll András
2014. 02. 14. 14:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2005-ös Katrina hurrikán a földdel tette egyenlővé New Orleanst, de az élet nem állt meg a Big Easynek nevezett városban, és 2008-ban már All-Star gálát rendezett a Mississippi deltájában az NBA annak demonstrálására, hogy az élet mindig legyőzi a halált. És újabb hat év elteltével, ezen a hétvégén ismét kifutnak a 18 000 nézőt befogadó Smoothie King Center parkettjére a tengerentúli profi kosárlabdaliga csillagai, a 63. NBA All-Star Game-en.

A házigazda a New Orleans Pelicans – amely a liga egyik leggyengébb csapata –, a gála kabalaállata Pierre, a pelikán. A vendéglátók nem maradnak képviselő nélkül: Kobe Bryant, a nyugati csapat kezdőötösébe választott Lakers-legenda sérült, így a helyére Anthony Davist, a Pelikánok 209 centis, 20 éves, az NBA-ben második idényét töltő center-bedobóját jelölte Adam Silver, a harmincévnyi szolgálat után február elsején visszavonult ligaigazgató, David J. Stern helyét elfoglaló új nagyfőnök.

Davis már európai idő szerint szombat hajnalban szóhoz jut, a BBVA Compass Rising Stars Challenge-en, amely mérkőzésen a liga legjobb első- és másodéves fiataljaiból összerakott két csapat mérkőzik meg. A Grant Hill vezette Team Hill legfényesebb csillaga a bajnoki címre pályázó Portland Trail Blazers másodéves irányítója, Damian Lillard, míg az ellenfélnél, amelynek egy másik legenda, Chris Webber az edzője, éppen Davis a legnagyobb név. Mindkettejükre kettős szereposztás vár, hiszen Lillard és Davis is parkettre lép a vasárnap esti csúcsmeccsen, az „igazi” All-Star-mérkőzésen is.

A szombat esti műsor legfőbb látványossága a Sprite Slam Dunk zsákolóverseny, amelyet az eddigi tiszta és világos rendszert megreformálva sikerült érthetetlenre kutyulni. Lesz két csapat, a keleti főcsoportot Paul George (Indiana Pacers), a címvédő Terrence Ross (Toronto Raptors) és John Wall (Washington Wizards) képviseli, a nyugatit Harrison Barnes (Golden State), Lillard és Ben McLemore (Sacramento Kings). Lillard ezek szerint a gála sztahanovistája lesz, három műsorszámban is fellép. A két csapat egyfelől egymással küzd a látványos zsákolásokat bemutatva és összegezve a pontszámokat, másfelől egyéni győztest is hirdetnek.

A hárompontos dobóversenynek Foot Locker Three-Point Contest a neve, és a két főcsoportot négy-négy mesterlövész képviseli. Keletről Arron Afflalo (Orlando Magic), Bradley Beal (Washington Wizards), a címvédő Kyrie Irving (Cleveland Cavaliers) és Joe Johnson (Brooklyn Nets), nyugatról Marco Belinelli (San Antonio Spurs), Stephen Curry (Golden State Warriors), Damian Lillard (Portland Trail Blazers) és Kevin Love (Minnesota Timberwolves) vesz részt. Az első körben eldöntik a két főcsoport bajnokát, majd a másodikban a két csoportgyőztes csap össze, egy perc alatt annyi labdát dobhatnak rá a hárompontos vonalon kívülről, amennyit csak tudnak, de maximum 25-öt. Minden ötödik labda – a money ball – duplán számít.

Vasárnapra marad a csemege, maga az All-Star-meccs. A Bryant–Davis-csere mellett keleten is van egy kérdőjel: Dwyane Wade, a bajnok Miami hátvédje nem teljesen egészséges, azt mondta, megpróbál játszani, de lehet, hogy végül nem tud.


Kelet:

Kyrie Irving (Cleveland), Dwyane Wade (Miami), Paul George (Indiana), LeBron James (Miami), Carmelo Anthony (New York). Cserék: Chris Bosh (Miami), DeMar DeRozan (Toronto), Roy Hibbert (Indiana), Joe Johnson (Brooklyn), Paul Millsap (Atlanta), Joakim Noah (Chicago), John Wall (Washington).

Nyugat: Stephen Curry (Golden State), Kevin Durant (Oklahoma), Blake Griffin (L. A. Clippers), Kevin Love (Minnesota), Anthony Davis (New Orleans). Cserék: LaMarcus Aldridge (Portland), James Harden (Houston), Dwight Howard (Houston), Damian Lillard (Portland), Dirk Nowitzki (Dallas), Chris Paul (a tavalyi MVP, L. A. Clippers), Tony Parker (San Antonio).

 

Azt mondják, a nyugati csapat a toronymagas esélyes, mégpedig a remek cseresor miatt, a kezdő ötösök ugyanis nagyjából egyformán zseniális játékosokból állnak. LeBron James kijelentette, hogyha elindulna a zsákolóversenyen, biztosan megnyerné – de nem indul el. Akkor viszont miért okoskodik?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.