Pintér válogatottja a Sport 1-en mutatkozik be

Március 5-én Finnországot fogadja a magyar labdarúgó-válogatott, a Sport 1 HD minőségben sugározza a meccset.

Ch. Gáll András
2014. 02. 13. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pintér Attila március 5-én ül majd először a magyar labdarúgó-válogatott kispadján. A mérkőzést a Sport 1 HD közvetíti, a kapitány exkluzív interjút adott a Sport TV Mai helyzet című műsorában, ahol a magyar védők hibái mellett a legtehetségesebb fiatalokat is megnevezte.

A szurkolók kíváncsian várják, milyen teljesítménnyel mutatkozik majd be Pintér Attila csapata március 5-én Finnország ellen, amely a 44. a legfrissebb világranglistán. Fazekas Erzsébet a műsorban jelentette be, hogy a találkozót a Sport 1 HD közvetíti, és a bejelentés kapcsán Pintér Attilát látta vendégül. A kapitány a beleki edzőtábor tapasztalatairól is beszélt. „A labdakihozataltól a támadásba, valamint a támadásból a védekezésbe való átmenetet, illetve az azonnali labdavisszaszerzéseket próbáltuk gyakorolni. Bízom benne, hogy a Finnország elleni mérkőzésen is viszontlátjuk majd ezeket!”

Az edzőkkel való találkozók a párbeszédről és a tapasztalatcseréről szólnak, hiszen kapitányként ő kevesebbet van a keret tagjaival, de elmondhatja milyen hibákat lát ez idő alatt, amire a klubedzők is oda tudnak figyelni. Pár példát ki is emelt, amin javítani kell: „Azt látom, hogy a magyar védők a labdakihozatalban nagyon keveset vagy egyáltalán nem vesznek részt. Ha a labda hátrakerül a kapushoz, akkor 10-ből nyolcszor biztosan felrúgja, nem próbálja meg felépíteni a játékot. A felrúgott labda után olyan energiákat kell mozgósítani, hogy újra visszaszerezzük a labdát, amit a játékosok pozitív dolgokra tudnának felhasználni. Nem mindegy az sem, hogy egy labdavesztés után azonnal megszerezzük 5-6 méteren vagy futunk 80 métert.”

A kapitány elmondta, nem csupán egy rendszerben kell mozognia a válogatottnak. Mindig más taktikát, stratégiát kell választani – az ellenfél erősségétől függően. „Meg kell találni azokat a játékrendszereket, amelyekben a válogatott a legjobban és a leghatékonyabban tud működni. Ki kell derülnie, hogy a jobb csapatokra milyen rendszerben tudjuk az akartunkat ráerőszakolni, illetve hogyan tudjuk kihasználni egy topcsapat kevés hibáját.”

Pintér Attila véleménye szerint összefogásra és pozitív hozzáállásra van szükség, hogy a nemzeti csapat kijusson egy világversenyre, és örül neki, hogy erre most lehetőség van. „Nem Pintér Attiláért dolgoznak, hanem a nemzetért, a nemzet labdarúgásáért. A nemzet szurkolótábora már bebizonyította, mire képes a nemzeti tizenegyért, mi is szeretnénk bebizonyítani ezt a játékosokkal együtt.”

Az idegenlégiósok nem tudnak részt venni minden összetartáson, a klubjaik ragaszkodnak, hogy csak az előre meghatározott FIFA-napokon engedik el a játékosaikat. A tréner szerint ez nem olyan nagy baj, hiszen a keret nagyobbik része a hazai bajnokságban játszik. „Maximum 10-11 olyan játékos tud hazajönni külföldről, aki pozitív irányba tereli a játékunkat. Könnyebb 4-5-6 embert beépíteni a csapatba. Nem 11 emberre van szükségünk egy ilyen sorozathoz, hanem sokkal többre – összegzett Pintér, aki a bő keretnél a tehetséges fiatalokra is számít. - Pölöskei, Vécsei vagy a kis Kalmár olyan dolgokat mutatott, hogy igenis el kell vinnünk magunkkal, fel kell tudnunk őket építeni, nekik is tudniuk kell, hogy mit kíván a rendszerünk. Ha pedig olyan helyzet áll elő, nyugodt szívvel betehetjük őket a csapatba.”

A kapitánynak kifejtette, a bő keret mellett az is fontos, hogy mindenki pontosan tudja, mi a feladata. „Ne álmodozzunk, hogy egy magyar válogatott bejön 2 vagy 3 napra, és kimagasló teljesítményt nyújt! Mi nem tartunk ott, ahol a spanyolok és a németek, nekünk azért kellenek az összetartások, hogy minél többet együtt legyen a keret és minél jobban hasonlítson a nagyokra.”

A finnek elleni mérkőzés is szóba került. „A játékosoktól csak olyan dolgokat kérünk, amiket eddig az edzéseken megvalósítottak. Minden mérkőzés fontos, a kilátogató szurkolóknak és a tévénézőknek látniuk kell, a csapat akaratban és játékban is a maximumot nyújtja. Ha ez jelen pillanatban még nem is párosul eredményességgel, de megmutatja, mekkora haszna volt az összetartásoknak – nyilatkozta Pintér Attila, aki csapatával minden felkészülési mérkőzést meg szeretne nyerni, de szerinte sok korrigálásra váró hibára csak az ilyen mérkőzéseken derül fény. – Én örülnék a legjobban, ha nem jönnének, de jobb itt, ahol még lehet úgymond pontokat hullajtani, mert az Eb-selejtezőkön már nem szabad hibázni.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.