Pintért nem érdekli az Eb-selejtező sorsolása

A szakvezető inkább Ligakupa-mérkőzésre megy, mint Nizzába, ahol vasárnap fény derül az ellenfelek kilétére.

Deák Zsigmond
2014. 02. 22. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke Pintér Attila váratlan decemberi szakvezetői kinevezését többek között azzal indokolta, hogy a magyar szakember a külföldi kapitányjelöltekkel ellentétben vállalta a kitűzött célt, hogy a válogatottat kijuttatja a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságra. Nos, vasárnap kiderül, hogy kik ellen kellene kivívni a szereplést.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 53 tagországának csapatait nyolc hatos és egy ötös csoportba sorsolják majd. Utóbbiba – versenyen kívül – a házigazda és a rendező jogán résztvevő franciák is besorolást kapnak, de az ő mérkőzéseik nem számítanak majd bele a küzdelembe. Gazdasági, televíziós közvetítési okok miatt Spanyolország, Németország, Hollandia, Anglia és Olaszország mindenképpen hatos csoportba kerül, politikai nézeteltérések okán pedig az örmények és az azeriek, illetve a spanyolok és a most debütáló gibraltáriak elkerülik egymást. A kilenc-kilenc csoportgyőztes és második, valamint a legjobb csoportharmadik automatikusan kijut a kontinensviadalra, amelyen első ízben 24 együttes léphet pályára. A fennmaradó nyolc csoportharmadik oda-visszavágós rendszerben pótselejtezős párharcokban dönt majd a további továbbjutó helyekről.

A 2010-es vb-, a 2012-es Eb- és a 2014-es vb-selejtezők, illetve a világversenyek számítottak be az erősorrend szerinti besorolásba, s a közvélekedéssel ellentétben mi, magyarok nem lehettünk annyira rosszak, hiszen éppen elcsíptük a 2. kalap utolsó helyét, a 18. pozíciót. Ez egyrészt egyedi esélyt kínál, hiszen több erős gárdával (a svédekkel, horvátokkal, svájciakkal, ukránokkal, dánokkal, belgákkal) nem kerülhetünk össze, másrészt viszont mögöttünk is lesznek nálunk erősebbek, s nyilván mindenki minket kíván majd a 2. kalapból. Pintér Attila szövetségi kapitány nem tartja különösebben fontosnak a sorsolást, hiszen így fogalmazott az MLSZ honlapján: „Engem nem az foglalkoztat, hogy melyik kalapból sorsolnak ki bennünket, és azt sem figyelem, kiket kaphatunk a csoportban. Azt az elvet vallom, hogy azt kell legyőznünk, akit kisorsolnak mellénk, teljesen mindegy, hogy hol áll a világranglistán vagy melyik kalapból került a csoportba. Természetesen örülök az előrelépésnek, de a gyakorlatban semmit sem befolyásol a beosztásunk, egyelőre kizárólag a saját játékunk felépítését tartom fontosnak.”

A szakvezető tettekkel is alátámasztotta a szavait, hiszen inkább megnézi a Ferencváros és a Haladás Ligakupa-mérkőzését, mintsem elutazna Nizzába. Hozzátesszük, eleve nem kell senkivel sem egyeztetnie a menetrendről, hiszen az UEFA már egy algoritmus segítségével készíti el a sorsolást, amely után pár órával mindenki kézbe kapja a saját pontos programját. Az MLSZ-t Berzi Sándor alelnök és Vági Márton főtitkár képviseli majd az eseményen. A sorsolást Gianni Infantino, az UEFA főtitkára vezeti Ruud Gullit, a hollandok Európa-bajnok aranylabdása, valamint Bixente Lizarazu, a franciák vb- és Eb-győztes védője segítségével.

1. kalap: Spanyolország (címvédő), Németország, Hollandia, Olaszország, Anglia, Portugália, Görögország, Oroszország, Bosznia-Hercegovina

2. kalap: MAGYARORSZÁG, Horvátország, Ukrajna, Svédország, Dánia, Svájc, Belgium, Csehország, Írország

3. kalap: Szerbia, Törökország, Szlovénia, Izrael, Norvégia, Szlovákia, Románia, Ausztria, Lengyelország

4. kalap: Örményország, Montenegró, Skócia, Finnország, Lettország, Wales, Bulgária, Észtország, Fehéroroszország

5. kalap: Izland, Észak-Írország, Albánia, Litvánia, Moldova, Macedónia, Azerbajdzsán, Grúzia, Ciprus

6. kalap:Luxemburg, Kazahsztán, Liechtenstein, Feröer, Málta, Andorra, San Marino, Gibraltár

Az Eb-selejtezők játéknapjai: szeptember 7–9., október 9–11., október 12–14., november 14–16., 2015. március 27–29., 2015. június 12–14., 2015. szeptember 3–5., 2015. szeptember 6–8., 2015. október 8–9., 2015. október 11–13. A pótselejtezők játéknapjai: első mérkőzések: 2015. november 12–14., visszavágók: 2015. november 15–17.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.