Póta-ezüst két dráma után

A szombathelyi World Tour-versenyen a legnagyobb esélyest legyőzte, a harmadik kiemelttel már nem bírt.

2014. 02. 01. 15:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szombathelyi Aréna Savariában a női egyes 64-es főtábláján a negyedik helyen kiemelt Póta Georgina előbb a francia Laura Pfeffert 4:1-re, majd a szerb Viktoria Truzsninszkit 4:0-ra verte, a 16 között azonban a mindenkire veszélyes szlovák Eva Odorovával megszenvedett: hiába húzott el 3:1-re, ellenfele kiegyenlített. A döntő szettben viszont Póta már nem adott esélyt, ezt 11–6-ra húzta be. A nyolc között a lengyel Katarzyna Grzybowska sem jelentett könnyű akadályt, de kétszeres Európa-bajnoknőnk 1:2-ről fordítva 4:2-re felülkerekedett. Az elődöntőben aztán a verseny első kiemeltje, a holland színekben szereplő hatszoros Európa-bajnok Li Csiao (Li Jiao) következett, a világranglista 16. helyezettje, aki 41. évesen (!) kontinensünk legjobbja. Huszonkilenc esztendős honfitársunk a rangsorban az 55., s az egyik nagy mumusával került szembe, akit már nagyon régen győzött le.

Most azonban Póta Gergina kerekedett felül egy nem mindennapi mérkőzésen, hiszen már 3:1-es hátrányban volt, és a negyedik játszmát 11–2-re bukta el. Ám az ötödiket ezután 11–1-re nyerte (!), majd a hatodikat 11–7-re, a döntő hetediket pedig 11–5-re. „Az ötödik játszma elején öt igazán szép pontot szerzetem, és éreztem, hogy Li Csiao ettől kissé megzavarodott” – adott magyarázatot a feltámadására Póta, a vesztes holland pedig elismerte, hogy most bizony nem ő volt a jobb, honfitársunk a mérkőzés második felében feljavult, és megérdemelten nyert.

A döntőben a „változatosság” végett egy másik kínai születésű játékos várt rá, a 31 éves osztrák Liu Csia (Liu Jia), a világranglista 32. helyezettje, a verseny harmadik kiemeltje (akinek egy Eb-aranya van), így ezen az összecsapáson sem Pótának állt a zászló. Ennek ellenére remekül kezdett, 3:1-re ellépett, és az ötödik szettben is vezetett 6–4-re. Ezután azonban Liu Csia zsinórban hét pontot szerzett, majd a hatodik játszmát is ő nyerte, 11–8-ra. A mindent eldöntő hetedikben Póta 5–4-es vezetésénél cseréltek térfelet, Liu Csia azonban egy csuszának is köszönhetően 7–5-re fordított. 7–7 után három osztrák pont következett, így Liu Csia három meccslabdához jutott, de ezeket Póta mind hárította. Ám 10–10 után Liu Csia nyert két labdamenetet, így a döntőben 4:3-ra felülkerekedve ő lett az aranyérmes a Hungarian Openen. Póta Georgina ezüstérmet vehetett át, ami nagy siker, egy ilyen finálé utáni első percekben azonban a vesztes értelemszerűen nem tud felhőtlenül örülni

Ami a többi főtáblás magyar versenyzőt illeti, a férfiaknál Kosiba Dániel kellemes meglepetésre a legjobb tizenhatig jutott, ezzel élete legjobb eredményét érte el, Jakab János a 32, Pattantyús Ádám és Lakatos Tamás a 64, a nőknél Lovas Petra a 16, Ambrus Krisztina a 32, Pergel Szandra, Madarász Dóra, Braun Éva, Kertai Rita, Tóth Kata, Madacki Mirella és Peterman-Varga Tímea a 64 között búcsúzott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.