Sakk-Matt! Mario papa oktatta a mezőnyt

A férfi szlalomban győztes Mario Matt minden idők legidősebb olimpiai bajnoka alpesi síben.

2014. 02. 22. 18:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különös versenyt hozott az utolsó alpesi szám, a férfi műlesiklás a szocsi téli olimpián. A második futamban sorra estek ki az indulók. Az első menet alapján az első harmincnak pontosan a fele, ami nagyon ritka balszerencse.

Kivéve, ha a horvát Kostelic testvérek, Janica és Ivica édesapja, Ante Kostelic tűzi a pályát. Ő aztán tényleg kihívás elé állítja a sízőket. A kiesett klasszisok – Pinturault, Neureuther, Myhrer – rázták a fejüket, csalódottan társalogtak, nyilván Kostelic apukát emlegették. Akit a fia a következő szavakkal vett védelmébe: ha ő tűzi a pályát, akkor véletlenül senki sem nyerhet.

Igaza volt. Műlesiklásban az első tizenöt gyakran egy másodpercen belüli idővel ér célba, a második futam azonban Szocsiban nagyon szétszórta a mezőnyt, az elsőhöz képest már a hatodik is egy másodpercen kívüli idővel jött le.

Az osztrákok bebizonyították, hogy ők a hegyek urai. A tavalyi világbajnoki Marcel Hirscher az első futam után csak kilencedik volt, másodikra azonban félelmetesen síelt. Senki sem tudta megelőzni – egészen az utolsóként rajtoló honfitársáig. Mario Matt is megküzdött a meredek kapukkal, de 1,24 másodperces előnyéből megőrzött 28 századot, így ő lett az olimpiai bajnok.

Alpesi síben ő már veteránnak számít, hiszen áprilisban 35 éves lesz, 2001-ben nyerte első világbajnoki aranyát! Ezzel ő minden idők legidősebb olimpiai aranyérmese alpesi síben, elorozva ezt a címet a norvég Kjetil Andre Aamodttól, aki 2006-ban szintén 34 évesen győzött szuper óriás-műlesiklásban.

Alpesi sí, férfi műlesiklás:
1. Mario Matt (Ausztria)     1:41.84 p
2. Marcel Hirscher (Ausztria)     +0.28
3. Henrik Kristoffersen (Norvégia)     +0.83
Farkas Norbert     kiesett

A férfi biatlon váltóban Emil Hegle Svendsenen ment el az újabb norvég arany, ami Ole Einar Björndalennek már a kilencedik lett volna pályafutása során. Norvégia, Németország, Ausztria és Oroszország  befutó embere együtt érkezett az utolsó lövészethez. Svendsen négyszer is hibázott, így nemcsak a három tartaléklőszert kellett felhasználnia, hanem még büntetőkört is futott. Ez persze nem fért bele.

Orosz–német párharc volt a hajránál, Sipulin volt a gyorsabb, így nyertek az oroszok.

Sílövészet, férfi 4x7,5 km-es váltó:
1. Oroszország     1:12:15.9 óra
2. Németország     +3,5 mp
3. Ausztria     +29,8

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.