Sírva vigadnak az oroszok Szocsiban

A 17 éves Adelina Szotnyikova Oroszország első női egyéni olimpiai bajnoka lett műkorcsolyázásban.

2014. 02. 20. 20:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Julija Lipnyickaja vállára nehezedett egész Oroszország – írta az orosz sajtó azután, hogy a mindössze 15 éves versenyző, aki januárban Budapesten minden idők legfiatalabb Európa-bajnoka lett, szerdán a rövid programban elesett a tripla flipben. Lipnyickaja már olimpiai bajnokként léphetett a jégre, tagja volt a csapatversenyben győztes orosz együttesnek, mi több itt a rövid programban és a kűrben is a legmagasabb pontszámot kapta; s ha ezután el is rejtették Moszkvában, érezhette, hogy egyéniben is aranyat várnak tőle. Azt azért jegyezzük meg, hogy a csapatversenyben a címvédő koreai Kim Ju Na nem indult, és két másik aranyesélyessel, a japán Mao Aszadával és az olasz Carolina Kostnerrel is csak a rövid programban csapott össze, de ott az ő 72,90-es pontszáma volt a legmagasabb. Ilyen előzmények után jött a szerdai rontása, minek következtében 65,23-mal csak az ötödik helyre került. „Nem adom fel, a kűrben harcolni fogok” – ígérte Lipnyickaja.

A 2010-es olimpián ezüstérmes Aszada nála is rosszabbul járt, ő a tripla Axelben esett el, amit a nőknél más meg sem mer próbálni, majd összezuhanva a kötelező kombináció sem lett meg neki, és 55,51 ponttal, a 16. helyre besorolva lemondhatott az éremszerzésről. A rövid programban Kim 74,92-vel végzett az első helyen, megelőzve az egy csapásra Lipnyickaja helyére lépett Adelina Szotnyikovát (74,64) és Kostnert (74,12).

A legutóbbi két Eb-n ezüstérmes Szotnyikova is csak 17 éves, és akár már ő is olimpiai bajnok lehetett volna a női verseny előtt, ha a csapatversenyben a kűrre becserélik. Két cserére nyílt lehetőség, amivel az oroszok a párosoknál és jégtáncban éltek, így darabszámra eggyel több aranyuk lett Szotnyikovának neki is szegezték a kérdést, nem bántja-e, hogy nem került be a csapatba, amire illedelmesen azt válaszolta, hogy nem – de ezt azért ne higgyük el neki. Rutinosan kimászott abból a csapdából is, amikor azt tudakolták, gondolta-e, hogy a rövid programjára ilyen magas pontszámot kap. Mert ezen kétségkívül érződött a hazai pálya előnye. Szotnyikova a választ rövidre zárta azzal, hogy szerinte nagyon szép programot futott, minden eleme sikerült, és ez valóban így is van.

A kűrben a mezőny második felében Aszada nagyot alakított, 142,71-et pontot kapott – most sikerül a tripla Axel neki –, és összesítésben még akkor is az élen állt, amikor már csak a legjobb hat volt hátra. Közülük először Lipnyickaja jött, miután még egyszer beletoltak egy kamerát az arcába. Szegény kislány a nagyon nehéz programjában egyszer megint elesett, és nyilván nem volt boldog (135,34), de úgy tűnt, inkább megkönnyebbült, hogy most már vége van ennek az őrületnek Átvette a vezetést, utána azonban Kostner a hibátlan előadásával (142,61) természetesen az első helyre ugrott. Szotnyikova viszont őt is űberelte, és most egyáltalán nem érdemtelenül kapott 149,95-öt! Amikor ezt ő maga meglátta, azt a bravúrt is megcsinálta, hogy egyszerre sírt és nevetett, amikor kiintegetett a publikumnak. A két amerikai versenyző, Gracie Gold és Ashley Wagner nem rúghatott mellette labdába, a rövid program után egyébként is komoly ponthátrányban voltak vele szemben, de utolsóként következett Kim Ju Na, aki viszont hajszállal előtte állt. Nem rontott, de Szotnyikovát ő sem tudta megelőzni a 144,19-es pontszámával. S a végeredmény mindenképpen reális.

Még ízlelgetnünk kell: Adelina Szotnyikova Oroszország első női egyéni olimpiai bajnoka ebben a sportágban. Ki gondolta volna ezt a játékok kezdete előtt vagy éppen januárban nálunk az Eb-n a SYMA csarnokban, amikor minden és mindenki Julija Lipnyickaja körül forgott?!

Műkorcsolya, nők:
1. Adelina Szotnyikova (Oroszország) 224,59 pont
2. Kim Ju Na (Koreai Köztársaság) 219,11
3. Carolina Kostner (Olaszország) 216,73
4. Gracie Gold (Egyesült Államok) 205,53
5. Julija Lipnyickaja (Oroszország) 200,57
6. Mao Aszada (Japán) 198,22

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.