Stoch tarolt a sáncon, Kasai érmes 20 év után

Kamil Stoch lepipálta honfitársait, Fortunát és Malyszt, begyűjtötte a közép- és a nagysánc aranyérmét is.

Ch. Gáll András
2014. 02. 16. 11:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy örökkévalóságig tartott, mire kihirdették a pontszámokat a Krasznaja Poljana-i sísáncnál a viharos szélben. Végül megjelentek a számok az eredményjelzőn, s a két férfi – az egyik szinte az apja lehetett volna a másiknak – összeölelkezett, majd honfitársaik megrohanták őket.

Kamil Stoch a középsánc után a nagysánc síugró olimpiai aranyérmét is begyűjtötte, a 42 éves Kasainak pontosan húsz év elteltével másodszor sikerült olimpiai érmet szerezni, az elsőt Lillehammerben érdemelte ki, szintén egy ezüstöt, a japán csapattal.

Stoch a sportág történetében a harmadik versenyző, akinek egy olimpián sikerült a duplázás: rajta kívül a finn Matti Nykänen (1988, Calgary),valamint a svájci Simon Ammann (2002, Salt Lake City, 2010, Vancouver) volt képes megnyerni mindkét számot.

Stoch hajszállal, konkrétan 1,3 ponttal verte középkorú japán ellenfelét, aki azonban roppantul örült az ezüstéremnek is. A zakopanei fiatalember a második lengyel olimpiai bajnok síugró Wojciech Fortuna (1972, Szapporo) után.

Stoch duplázása kisebbfajta csoda, hiszen nem sokkal a középsánc versenyei előtt hatalmasat bukott az edzésen, betört az orra, és sínbe kellett rakni a bal karját. Épphogy felépült a versenyre, amit meg is nyert.

„A középsánc egy gonosz lány – bocsátkozott költői metaforába a kétszeres olimpiai bajnok. – A nagysánc a kedves idősebb nővér. Ettől egyáltalán nem tartottam.”

Az ezüstérmes Kasai hihetetlenül boldog volt, cseppet sem bánkódott, amiért elúszott az aranyérem.


Férfi síugrás, nagysánc

1. Kamil Stoch (lengyel) 278.7 pont
2. Noriaki Kasai (japán) 277.4
3. Peter Prevc (szlovén) 274.8

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.