Super Bowl: A Seattle kiütötte a Denvert

Végtelenül simán szerezte meg első NFL-bajnoki címét a Seahawks.

Moncz Attila
2014. 02. 03. 6:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alapszakasz legjobb támadóegységének első akciójából pont született. Ez alapvetően felvillanyozhatta volna a Denver Broncos szurkolóit, elvégre a „vadlovak” offenzívája halomra döntögette a rekordokat az alapszakaszban, csakhogy a Super Bowl első pontjait a Seattle Seahawks szerezte meg. Merthogy Manny Ramirez az első snapből rosszul tette oda a labdát Peyton Manningnek, Knowshon Moreno ugyan a Denver gólvonalán túl mentett, de a Seattle védői azonnal a földre döntötték, amiért azonnal két pont járt. A 12. másodpercben elért safety volt a Super Bowlok történetének leggyorsabb pontszerzése.

És ez még csak a kezdete volt az első félidő denveri pokoljárásának. A Broncos több mint egy negyeden keresztül képtelen volt egy támadáson belül 10 yardot haladni, Peyton Manning meg minden mozgó ember kezébe képes volt odatenni a tojáslabdát. Függetlenül attól, hogy Broncos- vagy Seahawks-mez feszült rajta. Ráadásul minden interceptionjéből nagy baj lett. Az első negyedben a safety után csak mezőnygólokat rugdosó Seattle ugyanis mindkét interceptionből touchdownt szerzett! Előbb „csak” indirekt módon, hiszen a labdaszerzés után még végig kellett vinni az akciót (Marshawn Lynch 1 yardos futása jelentette a befejezést), másodjára viszont már közvetlenül, hiszen Malcolm Smith lekapta a nagy Peyton labdáját, majd 69 yardos nyargalás után TD-t ért el. Ezzel 22–0-ra vezetett félidőben a Seahawks, és mivel 10 pontosnál nagyobb hátrányból még senki sem tudott fordítani a Super Bowlon, nagyon közel került története első aranygyűrűjéhez.

A szünet utáni első labdabirtoklással pedig minden eldőlt. A kirúgás után Pery Harvin kaparintotta meg a labdát, átkígyózott vele a komplett védelmen, a 87 yardos visszahordás „jutalma” pedig 29–0-s Seattle-előny lett. Legkésőbb itt elment a kedve az egésztől a Denvernek. Manning továbbra sem találta magát, az elkapói néha úgy nyúltak a labdához, mintha tüzes golyót fognának, a futókat meg „agyonverték” a Seahawks védői. 36–0 után ugyan egy Manning, Demaryius Thomas összjáték után eldőlt, a 48. Super Bowlt sem zárja nulla ponttal valamelyik csapat, de akkor már nem volt kérdés, kié lesz a Vince Lombardi-trófea. Látva a Seattle keretének összetételét, még azt is megkockáztathatjuk, a mostani győzelem nem egy megismételhetetlen diadal, hanem egy dinasztia kezdete.

48. Super Bowl
Seattle Seahawks–Denver Broncos 43–8 (8–0, 14–0, 14–8, 7–0)

Irányítók: R. Wilson 25 kísérlet/18 jó kísérlet, 206 passzolt yard, 2 TD-passz, ill. P. Manning 49 kísérlet/34 jó kísérlet, 280 passzolt yard, 1 TD-passz, 2 interception.
Legjobb futók: P. Harvin 45 yard, ill. K. Moreno 17 yard.
Legjobb elkapók: D. Baldwin 66 yard, 1 TD, ill. D. Thomas 118 yard, 1 TD
Pontszerzők: M. Ramirez fumble, K. Moreno megszerzett fumble, safety (0:12, 2–0). S. Hauschka 31 yardos mezőnygól (4:39, 5–0). S. Hauschka 33 yardos mezőnygól (12:44, 8–0). M. Lynch 1 yardos futás, S. Hauschka jó jutalomrúgás (18:00, 15–0). M. Smith 69 yardos interception-visszahordás, S. Hauschka jó jutalomrúgás (26:39, 22–0). P. Harvin 87 yardos kick off-visszahordás, S. Hauschka jó jutalomrúgás (30:12, 29–0). J. Kearse 23 yardos elkapás, S. Hauschka jó jutalomrúgás (42:02, 36–0). D. Thomas 14 yardos elkapás, W. Welker jó 2 pontos kísérlet (45:00, 36–8). D. Baldwin 10 yardos elkapás, S. Hauschka jó jutalomrúgás (48:15, 43–8).

A mérkőzés legértékesebb játékosa az interception utáni TD-t szerző, emellett egy fumble-t is összegyűjtő Malcolm Smith lett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.