Szalaiéknak kinéz egy újabb hatalmas pofon

Münchenben vizitál a Schalke, madridi csúcsderbi, angol Ligakupa-döntő, olasz rangadók, tévéműsor.

D.Zs.
2014. 02. 28. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ligakupa vasárnapi döntője miatt a tíz helyett csak nyolc mérkőzést rendeznek a Premier League hétvégi, 28. fordulójában. A londoni Wembley Stadionban sorra kerülő finálénak a bajnoki harmadik Manchester City a favoritja, nagy meglepetés lenne, ha a kiesés ellen küzdő, jelenleg tizennyolcadik Sunderland vinné haza a szezon első trófeáját.

A tabella élcsoportjának többi tagja egyformán idegenben lép pályára a hétvégén: az első Chelsea a kispadon Felix Magathtal megerősített sereghajtó, huszadik Fulham, a második Arsenal a tizenötödik Stoke, a negyedik Liverpool pedig a kilencedik Southampton vendége lesz szombaton.

A Stoke ebben a szezonban otthon, a Britannia Stadionban megverte az éllovas Chelsea-t és a címvédő Manchester Unitedet is, a Manchester Cityvel pedig döntetlent játszott, így valószínűleg az Ágyúsokra is nehéz feladat vár. Arsene Wenger vezetőedző két szabadnapot is adott a játékosainak, s reméli, hogy ez mentálisan felfrissítette őket. „Nehéz hetek vannak mögöttünk, nemcsak fizikailag, hanem szellemileg is. Folyamatosan kellett nagy nyomás alatt teljesíteni” – fogalmazott a francia tréner, akire azért nincs akkora eredménykényszer a hátára pakolva, hiszen egy évtizede semmit nem nyert a csapatával.

A nyolc meccs óta veretlen Liverpool sorozatban negyedik sikerével felléphet a dobogóra, s akár végérvényesen leszakíthatja a negyedik, még BL-indulást érő helyre pályázó Tottenhamet, amely ugyanakkor szintén győzelmi esélyekkel fogadja az utolsó előtti Cardiffot. A Ligakupa miatt Gera Zoltán gárdája, a West Bromwich, valamint a címvédő Manchester United pihen. Utóbbira rá is fér a hétközi pireuszi BL-pofon után

Premier League, 28. forduló
Szombat:
Everton – West Ham 16.00 h
Fulham – Chelsea 16.00 h (tévé: Digi 1)
Hull – Newcastle 16.00 h
Stoke – Arsenal 16.00 h
Southampton – Liverpool 18.30 h (Digi 1)
Vasárnap:
Aston Villa – Norwich 17.30 h
Swansea – Crystal Palace 17.30 h
Tottenham – Cardiff 17.30 h (Digi 1)

Ligakupa, döntő (London, Wembley Stadion), vasárnap: Manchester City – Sunderland 15.00 h (Digi 1)


Nehéz napok járnak a Schalkéra, amely a Real Madridtól a BL-ben kapott iszonyatos, 6-1-es hazai pofon után a bajnokságban a címvédő, listavezető Bayern Münchenhez látogat szombaton este. Jön az újabb rászámolás? Szalai Ádám a papírforma szerint legfeljebb epizódszerepet kaphat a gelsenkirchenieknél. A bajorok rekordot jelentő bajnoki veretlenségi sorozata immár 47 mérkőzés óta tart, legutóbbi 14 Bundesliga-meccsüket ráadásul megnyerték, s most 2005-ös, 15-ös csúcsukat állíthatják be. Ha így folytatja, márciusra újra bajnok lehet a Bayern. A 19 pontos hátránnyal második Leverkusen a kilencedik Mainzot fogadja, a tavaly ezüstérmes, jelenleg harmadik Dortmund pedig a tizenkettedik Nürnberget. Huszti Szabolcs együttese, a tizenegyedik Hannover szombaton a nyolcadik Augsburghoz látogat.

Bundesliga I, 23. forduló
Péntek:
Hertha – Freiburg 20.30 h
Szombat:
Augsburg – Hannover 15.30 h
Dortmund – Nürnberg 15.30 h
Braunschweig – Mönchengladbach 15.30 h
Leverkusen – Mainz 15.30 h
Bremen – Hamburg 15.30 h
Bayern München – Schalke 18.30 h
Vasárnap:
Hoffenheim – Wolfsburg 15.30 h
Frankfurt – Stuttgart 17.30 h


Itáliában az élmezőny csapatai közül többre is rangadó vár a 26. körben. A listavezető és címvédő Juventus a kilencedik Milan vendége lesz, ami inkább a múlt, mint a jelen miatt számít igazi derbinek. Egyértelműen a 17 bajnoki mérkőzés óta veretlen torinóiak az esélyesek, de nem szabad félvállról venniük a mostani szezonban gyengélkedő lombardokat, akik november eleje óta nem kaptak ki hazai pályán. Most viszont a legnagyobb sztárra, Mario Balotellire nagy valószínűséggel vállsérülése miatt nem számíthat Clarence Seedorf.

A második Roma a másik milánói gárdát, az ötödik Internazionalét fogadja szombaton este. Ez a rangadó a két fél számára ugyanolyan fontos: a fővárosiak pontvesztéssel nagyon távol kerülhetnek a Juventustól, az Inter igyekszik a dobogó közelében maradni.

A párharc múltja alapján szintén kiemelkedő találkozó lesz a tizedik Lazio firenzei vendégjátéka. A papírforma alapján a negyedik Fiorentina az esélyes, sokkal jobban szerepel a bajnokságban és az Európa-ligában is. Utóbbiban bejutott a nyolcaddöntőbe, míg római riválisa csúfos kudarcot vallott, kiesett a bolgár Ludogorec ellenében.

Serie A, 26. forduló.
Szombat:
Roma – Internazionale 20.45 h (tévé: Digi 2)
Vasárnap:
Cagliari – Udinese 12.30 h (Digi 1)
Atalanta – Chievo 15.00 h
Genoa – Catania 15.00 h
Sassuolo – Parma 15.00 h
Torino – Sampdoria 15.00 h
Verona – Bologna 15.00 h (Sportklub)
Livorno – Napoli 18.30 h (Digi 2)
Milan – Juventus 20.45 h (Digi 1)
Fiorentina – Lazio 20.45 h (Sportklub)


Spanyolországban vasárnap városi és egyben országos csúcsrangadón csap össze a két madridi élcsapat, a 63 pontjával listavezető Real és a hasonlóan 60 pontos Barcelona mögé csupán rosszabb gólkülönbsége miatt a harmadik helyre szoruló Atlético, utóbbi otthonában, a Vicente Calderón Stadionban. Ezzel a pályaválasztással a 77. bajnoki derbi következik, s a királyiak fölénye itt is kimagaslik: 33 győzelem, 20 döntetlen, 23 vereség. Az 1929 májusi premieren rögtön 3-0-ra nyertek, a 2002–03-as idényben pedig 4-0-ra. A legutóbbi Real-vereség vendégként roppant régen volt: 1999 júniusában, vagyis közel 15 esztendeje (1-3). Ráadásul Carlo Ancelotti gárdája immár 27 mérkőzés óta veretlen – legutóbb a BL-ben söpörte el 6-1-gyel a Schalkét –, s ha vasárnap győz, hatpontosra duzzaszthatja előnyét fővárosi riválisával szemben.

A második Barcelona a Real Sociedadtól elszenvedett múlt heti 3-1-es vereség után aligha veszít újból pontokat, amikor vasárnap este a 16. Almeríát fogadja. A két 43 pontos közül az ötödik Villarreal gyarapíthatja tovább győzelmei számát, ha nyer a huszadik, vagyis utolsó helyezett Betis ellen, míg a hatodik Real Sociedadnak újabb bravúrra lenne szüksége a lépéstartáshoz, mivel az éppen mögötte álló Sevilla vendége lesz.

Primera División, 26. forduló
Péntek:
Bilbao – Granada 20.30 h
Szombat:
Málaga – Valladolid 16.00 h
Levante – Osasuna 18.00 h
Getafe – Espanyol 20.00 h (tévé: Sport2)
Elche – Celta Vigo 22.00 h
Vasárnap:
Villarreal – Betis 12.00 h (Sport1)
Atlético Madrid – Real Madrid 17.00 h (Sport1)
Sevilla – Real Sociedad 19.00 h (Sport1)
Barcelona – Almería 21.00 h (Sport1)
Rayo Vallecano – Valencia 21.00 h

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.