Szigorúan norvég felségterület

A mindig erős északiak fölénye várható a téli olimpián sífutásban és biatlonban. Björndalen csúcsot dönthet.

2014. 02. 03. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindkét sportág versenyeit a Krasznaja Poljana mellett található Laura Complexben rendezik meg. Sífutásban 310 (155 férfi és 155 női), sílövészetben 220 (113 férfi és 107 női) versenyző indulhat, előbbiben 12, utóbbiban 11 számban avatnak bajnokot; itt most debütál a vegyes váltó. Hazánkat sífutásban Szabó Milán (sprint, klasszikus stílusú 15 km) és Simon Ágnes (sprint), biatlonban pedig Gombos Károly (10 km sprint, 20 km egyéni) és Szőcs Emőke (7,5 km sprint, 15 km egyéni) képviseli.

Sífutásban az elmúlt évek alapján (ideértve a vancouveri játékokat is) két norvég versenyző kiemelkedik a mezőnyből. Marit Björgen és Petter Northug. Björgen négy éve az egész olimpia legeredményesebb versenyzője volt három aranyéremmel, egy-egy ezüsttel és bronzzal, s noha már 33 éves, a formája nem hanyatlik. A legutóbbi két világbajnokságon (2011 Oslo, 2013 Val di Fiemme) még rá is tette egy lapáttal vancouveri teljesítményére: egyaránt négy számban diadalmaskodott. „Történelmet akarok írni, újra három három számban nyerni” – fogalmazta meg ő maga merész célját. A váltóban és a csapatsprintben akár előre odaadhatnánk a norvégoknak az aranyérmet, Björgen emellett sprintben, a 15 kilométeres üldözéses (klasszikus és szabadstílus) versenyben és a 30 kilométeres szabadstílusú „maratoniban” is favorit, egyedül a 10 kilométeres klasszikus stílusú futamban nem tekinthető esélyesnek, ez a táv a lengyel Justyna Kowalczyk vadászterülete. Björgenre honfitársa, a Tour de Ski idei nyertese, Therese Johaug lehet a leginkább veszélyes, s talány, mire lesz képest az idényben eddig „bujkáló” svéd Charlotte Kalla.

A férfiaknál kiegyensúlyozottabb a mezőny, s nagyobb a specializáció, amivel szinte egyedüliként Petter Northug dacol. A 27 éves, tehát a legjobb korban lévő norvég klasszis a legutóbbi hírek szerint mind a hat versenyszámban elindul a sprinttől az 50 kilométerig. S az a különös, hogy tulajdonképpen mindenhol esélyes. Talán sprintben a legkevésbé. Egyrészt mintha vesztett volna a gyorsaságából, másrészt egyre több sífutó szakosodik kizárólag erre a távra.

Northug a korábbi évekhez képest idén gyengélkedett a világkupában, de a Tour de Skin azért megmutatta, hogy számolni kell vele. A hét végén elindult Toblachban sprintben és 15 kilométeren (klasszikus stílusban) is, de láthatóan nem törte magát, inkább csak ráhangolódott Szocsira. „Egy arannyal nem érném be, legalább kettőt akarok nyerni, a csúcsot célzom meg” – mondta ki a rá jellemző önbizalommal a norvég klasszis.

Az olimpiát megelőző utolsó világ-kupaviadal a svájci Dario Cologna számára volt igazán fontos, aki a novemberi bokaműtétje óta most állt rajthoz először versenyen. 15 kilométeren második lett, azaz klasszikus stílusban akár meg is védheti a címét. Rajtuk kívül a szintén norvég Martin Johnsrud Sundby (a Tour idei győztese) és két orosz, Alekszander Legkov, illetve a sprinter Nyikita Krjukov nevét érdemes megemlíteni.

4×6/7,5 km-es vegyesváltó

 

Férfiak:
10 km sprint
12,5 km üldözéses
tömegrajtos 15 km
20 km egyéni
4×7,5 km váltó

 

Nők:
7,5 km sprint
10 km üldözéses
tömegrajtos 12,5 km
15 km egyéni
4×6 km váltó

Az egész olimpia egyik kuriózuma Ole Einar Björndalen indulása, a hatszoros olimpiai bajnok, összesen tizenegy éremmel rendelkező norvég sílövő már negyvenéves. Véletlenül se higgyük, hogy csupán korábbi érdemeire való tekintettel került be az olimpiai csapatba – Norvégiában ezt nem adják ingyen –, a világkupa összetett versenyében a hatodik helyen áll. Számára egyértelmű a cél, Björn Daehlie (8 arany, 12 érem) rekordja karnyújtásnyira van tőle. A váltóban a két arany akár össze is jöhet neki, egyéniben azonban honfitársa, Emil Hegle Svendsen és a francia Simon Fourcade már jobb nála. De biatlonban bármi megtörténhet, bárkivel előfordulhat, hogy „tököt” lő.

A hölgyeknél Tora Bergert mindenekelőtt a fehérorosz Darja Domracseva szorongathatja meg, persze csak akkor, ha a norvég lövészetben hibázik, futásban ugyanis verhetetlen.


Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.