Szobrot állított a Benfica Guttmann Bélának

A lisszaboni labdarúgóklub Guttmann Bélának állított emléket.

KG
2014. 02. 28. 19:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eseményen részt vevő Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI érdeklődésére telefonon elmondta, hogy a 220 centiméter magas bronzszobor, amely a legendás trénert a két megnyert BEK-serleggel a kezében ábrázolja, az Estádio da Luz 18-as kapujánál, a 2004 januárjában elhunyt Fehér Miklós mellszobra mellett látható.

Az óriási médiaérdeklődés által övezett ünnepségen, amelyet a klub alapításának 110. évfordulóján rendeztek, Németh Zsolt tolmácsolta Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét: „Guttmann Béla rendkívüli tehetséggel megáldott ember volt, legendás szakértelmével és lelkierejével nagyszerű győzelmekre vezette a klubot.” Orbán Viktor levelében hangsúlyozta: Guttmann magyar zsidó ember volt, aki megmenekült a holokauszt elől, és „ez a pillanat is arra int bennünket, ne engedjük, hogy teret nyerjenek az embertelen eszmék”.

A szoborállítás ötlete Konkoly Norbert lisszaboni nagykövettől származik, tavaly júliusban vetette fel ennek lehetőségét Luís Filipe Vieirának, a Benfica elnökének. A legenda szerint Guttmann a távozásakor megátkozta a Benficát, hogy nélküle száz évig nem fog európai kupát nyerni, és a csapat azóta hét finálét bukott el. Németh Zsolt hozzátette: a szoborral most Guttmann Béla végleg visszatért a Benficához.

Az 1900-ban Budapesten született Guttmann Béla edzői pályafutása során 12 ország 25 csapatnál dolgozott, külföldön Portugália mellett megfordult Ausztriában, Hollandiában, Romániában, Olaszországban, Argentínában, Cipruson, Brazíliában, Uruguayban, Svájcban és Görögországban.

Legnagyobb sikereit Portugáliában érte el. Előbb, az 1958–59-es idényben bajnok lett az FC Portoval, majd a következő szezonban már a nagy rivális Benficát irányította. A lisszaboni együttessel 1961-ben és 1962-ben megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, és ő fedezte fel minden idők egyik legjobb futballistáját, a nemrég elhunyt Eusebiót. A feledhetetlen 1962-es BEK-döntő videója, helyszín az amszterdami olimpiai stadion, Puskás Ferenc bámulatos mesterhármasával és Eusebio sorsdöntő két góljával. A kispadon természetesen Gutmann Béla:

 

 

Guttmann karrierje csúcsán távozott Lisszabonból, s bár még 1973-ig aktív volt, portugáliai sikereit nem tudta megismételni. 1981-ben Bécsben hunyt el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.