Szocsi: az oroszok, a hollandok és az osztrákok szereztek aranyat

Farkas Norbert a műlesiklás második futamában kiesett.

WA
2014. 02. 22. 21:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az óriás-műlesiklásban korábban 50. helyezett Farkas a szlalom első futamát az 58. helyen zárta a 117 fős mezőnyben, ám a második futamban rajta is kifogott a horvát edző által kitűzött nehéz vonalvezetésű pálya. A versenyt az első csúszás után nagy fölénnyel éllovas osztrák Mario Matt nyerte meg az elsőre gyenge, másodikra viszont kiváló futamot produkáló világbajnoki címvédő honfitársa, Marcel Hirscher előtt.

A nap egyik legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye, a férfi sílövők 4×7,5 kilométeres váltóversenye volt, melyen a nyolc arany-, négy ezüst- és egy bronzérmével téli olimpiai rekorder Ole Einar Björndalen 14. ötkarikás medálját szerezhette volna meg. A nagy esélyes norvég váltó azonban dobogóra sem került, mivel a záró ember, a Szocsiban – Björndalenhez hasonlóan – kétszeres győztes Emil Hegle Svendsen ellőtte magát. A számot végül a hazai váltó nyerte meg, nagy csatában legyőzve a német csapatot.

A másik hazai siker az amerikaiból orosszá vált hódeszkás, Vik Vajld nevéhez fűződik, aki a szerdán óriás-műlesiklásban aratott győzelme után szombaton műlesiklásban is győzni tudott a párhuzamos versenyben. A nőknél ugyanezt a számot az osztrák Julia Dujmovits nyerte meg.

A gyorskorcsolyázók küzdelmei úgy zárultak le szombaton, ahogy Szocsiban egész végig zajlottak: teljes holland dominanciával. A férfiak és a nők üldözéses csapatversenyében mindkét nem küzdelmeit nagy fölénnyel, ráadásul egyaránt olimpiai rekorddal nyerték meg a hollandok.

A női sífutók utolsó száma, a szabadstílusú 30 kilométeres verseny kevés izgalmat tartogatott, miután korán eldőlt, hogy biztosan norvég érmesei lesznek a számnak. A győzelmet simán szerezte meg Marit Björgen, aki Szocsiban a harmadik, összességében pedig hatodik olimpiai bajnoki címét gyűjtötte be.

A sífutók és a gyorskorcsolyázók versenyéhez hasonlóan a férfi jégkorongtorna bronzmérkőzése sem tartogatott sok izgalmat: a 43 éves Teemu Selänne vezette finnek nagyon simán, 5-0-ra győzték le az érzékelhetően teljesen motiválatlan amerikai együttest.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.