Szocsi első aranya egy trükkös amerikaié

A férfihódeszkások között Kotsenburg sporttörténelmet írt, női sífutásban 15 km-en a norvég Björgen győzött.

2014. 02. 08. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hódeszka 1998-ban, Naganóban került fel az olimpiai programba, Japánban négy számban rendeztek versenyeket: a férfiaknál és a nőknél egyaránt óriás-műlesiklásban és félcsőben. A sportág töretlen fejlődését, népszerűségét hűen tükrözi, hogy Szocsiban már tíz szám van műsoron, néggyel több, mint 2010-ben, Vancouverben. Az óriás-műlesiklás, a félcső és a krossz mellett mind a férfiak, mind a nők párhuzamos műlesiklásban és az úgynevezett slopestyle-ban, trükkös akadályversenyben is összemérik a tudásukat. Szombaton történetesen az utóbbi férfiágában osztották ki az olimpia első érmeit.

A slopestyle szabadstílusú szakág, a hódeszkások itt mesterséges elemekkel tarkított havas lejtőn csúsznak le, és ezeket különböző trükkök kivitelezéséhez használják. Az elemek korlátok, csövek, melyeken csúsztatni lehet a deszkát, valamint hatalmas épített ugratók, melyekről forgásokat és szaltókat mutathatnak be. A produkciókat zsűri pontozza.

Szocsiban a férfiaknál a selejtező után a tizenkettes döntőbe három kanadai, két-két norvég, brit és finn, valamint egy-egy amerikai, svéd és japán versenyző jutott be, akik a fináléban kétszer teljesítették a pályát. A versenyszámban százas skálán hat bíró pontoz, a legmagasabb és a legalacsonyabb érték kiesik, a bennmaradó négy pontszám átlaga a hivatalos eredmény. A versenyzők kétszer teljesítik a pályát, de nem az összpontszám rangsorol, mindenkinek csak a jobbik eredményét veszik figyelembe.

Az első sorozat után az amerikai Sage Kotsenburg vezetett 93,50 ponttal, megelőzve a brit Jamie Nichollst (85,50) és a svéd Sven Thorgrent (83,75). Ám a második sorozat második indulója, a kanadai Mark McMorris 88,75-os produkcióval rögtön bejelentkezett az ezüstéremre. Az utána következő Kotsenburg nem javított (83,25), így izgulhatott, hogy mire jutnak a többiek. Nicholls rontott (46,50), és a dobogóról is leszorult, mert Thorgren (87,50) eléje furakodott. Ám a svéd is hoppon maradt, mert a norvég Staale Sandbech trükkjeit 91,75-ra értékelték. S a feszültség a legutolsó pillanatig megmaradt, mert a tizenkettedikként következő kanadai Maxence Parrot is odatette magát. A zsűri hosszas tanakodás után azonban csak 87,25-ot adott neki, és a nagy tülekedésben ez csak az ötödik helyhez volt elegendő.

Így a húszéves Sage Kotsenburg írt sporttörténelmet, ő lett a hódeszka sportág első olimpiai bajnoka slopestyle-ban, és egyúttal a szocsi ötkarikás játékok első aranyérmese. Az ezüstöt Sandbech, a bronzot McMorris viszi haza.

Sífutásban az első aranyérmet női 15 km-en Marit Björgen nyerte. A norvégok klasszisa megvédte a címét, és aligha ezzel az egy éremmel zár Szocsiban. Mivel Vancouverben három aranyat szerzett, a  33 éves versenyző már négyszeres olimpiai bajnok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.