Szórakozott, nem szórakoztatott a Barca

Elszenvedte első hazai vereségét ebben a bajnokságban a Barca, pedig fél óra után úgy tűnt, kiüti a Valenciát.

Ch. Gáll András
2014. 02. 01. 16:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyperces gyászszünet vezette be a nem is olyan régen még rangadónak számító mérkőzést, a katalán derbit. (Bármennyire is hihetetlen, Valencia is a katalán nyelvterület, ha nem is Katalónia része ) A 75 éves korában elhunyt Luis Aragonésre, a spanyol futball történetének egyik legnagyobb edzőjére emlékeztek fekete karszalagot viselve, ő volt az, aki például Andrés Iniestát beépítette a válogatottba, amelyet 2008-ban Európa-bajnoki címre vezényelt. Xavi szemeiben könnyek csillogtak a gyásztisztelgés közben.

A hetedik percig kellett várni a gólra, akkor nyitotta fel a konzervdobozt a Barcelona. Messi balról keresztbe lőtte a labdát, jól jött lábra a túlsó oldalon nehéz szögben érkező Alexisnek, s a kis chilei remek pörgetéssel a léc alá csavarta a labdát. (Ez az A verzió, a B a következő: Sáncheznek lecsúszott a lábáról a labda ) Alexis tizenharmadik gólja volt ebben a bajnoki idényben.

A roppant kényelmesen és a helyzetek tömkelegét elpuskázva futballozó hazaiak a 44. percben megkapták a hideg zuhanyt. Parejo–Feghouli–Parejo csiki-csuki végén a Real Madrid canterájában nevelkedett Parejo közelről bepofozta a Valencia megérdemelt egyenlítő gólját.

És a 48. percben már a Valencia vezetett! Barragan jobbról begyötörte a labdát, középen egy fejen megcsúszott, és az érkező Piatti túlugorva Dani Alvest fejjel a hálóba ívelt, Víctor Valdés csak érinteni tudta a labdát, kivédeni nem.

Az 53. percben kapott egy ajándék tizenegyest a Barca: Pedro rárúgta a labdát Ricardo Costa vállára, a bíró befújta a büntetőt, Messi pedig bevarrta a bal felső sarokba. Ez volt az argentin első bajnoki gólja szeptember 28. óta!

Igen ám, de az 58. percben már megint a vendégek vezettek! Feghouli áthámozta magát a borzalmasan záró hazai védelmen, visszagurított, és Paco Alcácer szépen berúgta nyolc méterről.

Tata Martino elküldte melegíteni Iniestát, akit érthetetlenül ültetett eddig, majd be is állította. A 78. percben Jordi Alba, az egykori Valencia-játékos megkapta második sárgáját – túl szigorúnak tűnt az ítélet –, s mehetett zuhanyozni. A Nou Camp népe már fütyült ekkor, nagyon nem tetszett Messiék szárnyaszegett futballja.

A 92. percben így is akadt egyenlítési lehetősége a Barcának egy szemkápráztató akció végén, de Messi mellé lőtt.

Ha az Atlético Madrid és/vagy a Real Madrid pontot vagy pontokat szerez vasárnap, akkor 59 forduló után lecsúszik a tabella éléről a Barcelona.

Primera División, 22. forduló:
Barcelona – Valencia 2–3
G.: Alexis (7.), Messi (54., 11-esből), illetve Parejo (44.), Piatti (48.), Alcácer (58.)

Levante – Rayo Vallecano 0–0

Getafe – Valladolid 0–0

Málaga – Sevilla 3–2

G.: Duda (31., 11-esből,83.), Samuel (77.), ill. Baca (49.), Fazio (67.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.