Tina Maze: Nem tartozik rád!

A férfiak kedvence immár kétszeres olimpiai bajnok. Miklós Edit a 34., Berecz Anna a 48. óriás-műlesiklásban.

2014. 02. 18. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tina Maze 30 évesen nem üstökös tehetség, már 15 éves kora óta állandó résztvevője a Világkupa mezőnyének. Noha már húszévesen nyert Vk-futamot, igazából négy éve robbant be, amikor a vancouveri olimpián két ezüstöt szerzett. Három éve az összetett Vk-ban Riesch és Vonn mögött már harmadikként végzett, s a vb-n megszerezte világversenyen az első aranyát, kedvenc számában, óriás-műlesiklásban. 2012-ben még feljebb araszolt a grádicson: Vonn mögött második hely a Vk-ban. Persze még egy éve is nagyjából úgy oszthattuk két részre a női mezőnyt, hogy Vonn és a többiek.

A szlovén versenyző az elmúlt egy évben szédítő csúcsokat és mélységeket járt meg. A 2012–2013-as idényben minden idők legjobb teljesítményével végzett az élen a Világkupa-sorozatban. Valamennyi szakágat ideértve a 35 versenyből 24-szer ért el dobogós helyezést, 11-et megnyert. Mind az öt szakágban – műlesiklás, óriás-műlesiklás, szuperóriás-műlesiklás, lesiklás, kombináció – nyert legalább egy versenyt, összesítésben óriás-műlesiklásban, szuperóriás-műlesiklásban és kombinációban is első, műlesiklásban és lesiklásban pedig második lett, s csak egészen kevés hiányzott a „mesterötöshöz”. Összesen 2414 pontot gyűjtött, ami új rekord az alpesi sí történetében, a korábbit Hermann Maier tartotta 2000-rel. Jellemző a fölényére, hogy a német Maria Höfl-Riesch 1101 ponttal zárt másodikként.

A 2013–14-es idényben ezek után hónapokon át kudarcot kudarcra halmozott. Csupán háromszor állt dobogóra, míg közvetlenül az olimpia előtt végre nyerni tudott Cortina d\'Ampezzóban lesiklásban. Számára fontos helyszínen, két évvel korábban, 2012 januárjában ott ismerte meg a világ. De nem sportteljesítményének köszönhetően, hiszen super G-ben „csak” harmadik lett.

Ám itt rukkolt elő azzal a plusszal, ami sportteljesítményen felül a hírnévhez szükséges. A szponzorfal előtt pózolva egyszer csak lehúzta a felsője cipzárját, széttárta, s a melltartóján a következőt üzente: Not your business, azaz Nem rád tartozik.

A sportágon belül mindenki tudta, mire gondol. Az előző Világkupa-helyszínen, az ausztriai Bad Kleinkircheimben a svájci csapat vezetői azzal vádolták meg, szabálytalan alsóneműjének köszönheti a sikereit. Mondván, bugyija és melltartója a megengedettnél kevésbé ereszti át a levegőt, ezért gyorsabban halad. Noha tagadhatatlanul létezik egy olyan szabály, miszerint a síruha egy négyzetméterének percenként 30 liter levegőt kell átengednie, de hát az alsónemű attól alsónemű, hogy a ruha alatt hordják. A nemzetközi szövetség állítólag be is szerzett egy váltást Maze fehérneműjéből, bevizsgálta, és ha már így tett, nem válhatott nevetségessé, hogy azzal zárja le a vitát, szabályos a fehérnemű, de szabálytalannak sem bélyegezte, ezért nem ajánlotta a viselését. A szlovén versenyzőnő előbb azzal vágott vissza, legközelebb majd alsónemű nélkül száguld, végül mégis inkább a kitárulkozást választotta.

Tavaly már szó sem esett bugyiról, egyéb trükkről, jogosulatlan előnyről, a sívilág Tina Maze lábai előtt hevert. S noha idén gyengélkedett, a kétkedőknek két olimpiai aranyéremmel felelt. Lesiklásban holtversenyben lett első a svájci Dominique Gisinnel, kedden aztán nagy fölénnyel győzött óriás-műlesiklásban.

A szakemberek szerint az állhatatossága emeli a többiek fölé. Tavaly például hiába nyert meg szinte mindent, a Világkupa-döntőn sírva fakadt, amiért műlesiklásban nem tudott nyerni. Amíg Lindsay Vonn a csúcsra érve a kemény edzések helyett olykor a partikat látogatja, Maria Höfl-Riesch asszonyként már nem törekszik arra, hogy mind az öt szakágban a legjobb legyen, a laza Julia Mancuso egy pillanat alatt túllép egy kudarcon, addig
Tina Maze hajszolja az újabb és újabb sikereket.

Talán azért, mert a legtöbb társával ellentétben ő nem jómódú család sarjaként siklott be a sícirkuszba, hanem egy Isten háta mögötti szlovén bányászvárosban, Crna na Koroskemben, átlagos család gyermekeként látta meg a napvilágot. Az édesanyja egy riportban elárulta, amíg Tina be nem került a szlovén válogatottba, komoly nehézséget jelentett, hogy megvásárolják neki a felszerelést.

A kis Tina mára Szlovénia legismertebb sportolója, hazájában négyszer választották meg az év legjobbjának, s aligha kétséges, hogy az év végén ötödszörre is kiérdemli az elismerést.

Női óriás-műlesiklás:
1. Tina Maze (Szlovénia) 2:36.87 perc
2. Anna Fenninger (Ausztria) 2:36.94
3. Viktoria Rebensburg (Németország) 2:37.14
...34. Miklós Edit 2:46.59
...48. Berecz Anna 2:54:05

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.