Tomori a Fradit választotta

Az átlövőt a fél világ vinné, de az FTC-nél marad, csakúgy, mint Szucsánszki Zita és Vérten Orsolya.

Ch. Gáll András
2014. 02. 07. 10:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ferencváros női kézilabdacsapata fénykorában, az 1990-es évtized derekán Kökény Beatrix és Pádár Ildikó gyakorlatilag minden pillanatban, minden klubba elszerződhetett volna. Azonban olyan makacsul kosarazták ki kérőiket, mint a legrátartibb mesebeli királylány; még az anyagiak mérlegeléséig sem jutottak el soha, mert számukra nem volt, nem lehetett a Fradinak alternatívája.

A harmadik évezredben már egészen más a módi. Bár épp az FTC csapatkapitánya, Szucsánszki Zita követi az elődök hagyományait, így abban nincs semmi meglepő, hogy újabb egy plusz három évre kötelezte el magát a Népligetbe. Tomori Zsuzsanna azonban nem zöld-fehér vérűként látta meg a napvilágot, és ugyan nem nevesítette a neki ajánlatot tett egyleteket, de napjaink dúsgazdag klubja, a macedón Vardar Szkopje minden információs forrásunk szerint köztük volt. A Ferencváros anyagiak terén nyilván nem versenyezhetett a Vardarral. Minden más tekintetben azonban igen, és Tomori számára ez utóbbiak nyomtak többet a latban. A klasszis átlövő két évvel hosszabbította meg nyáron lejáró szerződését, és ezt így indokolta: „Az elmúlt három és fél évben megtaláltam a helyem a Ferencvárosban. Rengeteg élménnyel gazdagodtam itt, és sok sikerben is részem lehetett már.”

Az eddigieket, a két KEK-győzelmet felülmúló siker persze Tomori szerint is a Bajnokok Ligájában érhető el, ám legfeljebb jövőre, mert idén ismét marad a KEK. Szucsánszki azonban máris a jövőt tervezi, eképpen: „Egyáltalán nem volt kétséges, hogy szeretnék maradni. Továbbra is itt, a Fradiban képzelem el a jövőmet. A következő szezonnak az ideinél eredményesebb BL-szereplés reményében szeretnék nekivágni. Mindenképpen pozitív, hogy a csapat magja megmarad. Nagyon jó, hogy Zsuzsival és Orsival is sikerült megegyeznie a vezetőségnek. Örülök, hogy továbbra is együtt tudunk majd dolgozni.”

E véleményhez az egy évet hosszabbító Vérten Orsolya is csatlakozott: „Nagyon jól érzem magam, abszolút megtaláltam a helyem. Budapestre járok iskolába, illetve edzéseket is itt tartok. Nem volt okom a váltásra.”

A fenti döntések és nyilatkozatok szintézisét Jeney Zsolt Ákos szakosztályelnök vonta meg: „Zitával nem volt nehéz a megállapodás, hiszen ezer szállal kötődik a klubhoz, a hagyományokhoz, ízig-vérig fradista. Orsinál a sportolói pályafutást és az azt követő időszakra való felkészülést kellett összeegyeztetni, amire közösen nagyon hamar sikerült jó megoldást találnunk. Zsuzsival kapcsolatban, úgy gondolom, kijelenthetjük, hogy a Fradiban töltött három és fél év alatt világsztárrá nőtte ki magát. Számos klub ajánlatával kellett harcolnunk, bár szerintem a fradizmus már nála sem lehet kérdéses. Végső döntése, miszerint további két évig biztosan a mi egyesületünket erősíti, egyben visszacsatolása annak, hogy továbbra is jó úton haladunk.”


E jó út következő állomása a vasárnap esti KEK-nyolcaddöntő visszavágó a norvégiai Bergenben, ahol kereken tízgólos előnnyel kezd a csapat. Na meg azzal a tudattal, hogy értékeit továbbra is megőrzi.


Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.