Trónfosztás a jégen, az Egyesült Államok Kanada előtt

A Vancouverben még ezüstérmes amerikai Meryl Davis, Charlie White jégtánckettőst koronázták meg Szocsiban.

2014. 02. 17. 21:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rövid program után a jégtáncosok kűrjében hétfőn este már csak a legjobb húsz páros léphetett jégre; vezetett az amerikai Meryl Davis, Charlie White egység (78,89 pont), majd a kanadai Tessa Virtue, Scott Moir (76,33), az orosz Jelena Iljinyih, Nyikita Kacalapov (73,04), a francia Nathalie Pechalat, Fabian Bourzat (72,78), az orosz Jekatyerina Bobrova, Dmitrij Szolovjev (69,97) és az olasz Anna Cappellini, Luca Lanotte (67,58) kettős következett. Az már az olimpia előtt borítékolható volt, hogy jégtáncban két külön verseny zajlik: az egyik a címvédő kanadaiak és a Vancouverben ezüstérmes, regnáló világbajnok amerikaiak között; a másik pedig a bronzéremért, amire többen is pályázhatnak. S ez a jóslat a rövid tánc után annyiban módosult, hogy az amerikaiak – akik már a csapatversenyben is a legmagasabb pontszámot kapták – csak súlyos rontással veszíthetik el az aranyat.

A sorsolás úgy hozta, hogy hétfőn a Davis, White duó a legutolsó jégre lépő volt, így olimpiai bajnokot tényleg csak a verseny legvégén hirdethettünk. Ami a többieket illeti, a kétszeres Európa-bajnok franciák, valamint a tavalyi zágrábi Eb-n győztes Bobrova, Szolovjev kettős a januári budapesti Eb-t kihagyta, minden idegszálával az olimpiára készült. Budapesten az olaszok nyertek, akik most tizenöt páros után az élen álltak, de a vasárnapi „top 5” utánuk következett. S a franciák sokkal jobb kűrjükkel több mint hét ponttal előzték meg az itáliaiakat. Ezután szólították a Virtue, Moir duót, amely a kűrjére tíz ponttal többet kapott, mint a franciák! A 114,66 egyéni csúcsot jelentett, de tudhattuk: a csapatversenyben az amerikaiakat 114,34-re értékelték.

A budapesti Eb-n ezüstérmes Kacalapovék hibáztak, elúszni látszott a bronzérmük, a pontszámokban azonban megmutatkozott a hazai pálya, így az orosz egység sorolt be a kanadaiak mögé. Az eddig első számú orosz párosnak számító Bobrova, Szolovjev duó viszont hiába volt otthon, maradt a franciák mögött, amikor csattanóként jöttek az amerikaiak. Davisék nem reszkíroztak, hozták a „tutit”, és ennyi elég is volt nekik az olimpiai bajnoki címhez. S még a kűrben is többet kaptak a kanadaiaknál, 116,63-at.

Az Egyesült Államoknak jégtáncban még soha nem voltak olimpiai bajnokai, Davisék történelmet írtak. Az már más kérdés, hogy ebben a szubjektív műfajban mindenki úgy gondolja-e, tényleg ők a legjobbak

Jégtánc, végeredmény:
1. Meryl Davis, Charlie White (amerikai) 195,52
2. Tessa Virtue, Scott Moir (kanadai) 190,99
3. Jelena Iljinyih, Nyikita Kacalapov (orosz) 183,48
4. Nathalie Pechalat, Fabian Bourzat (francia) 177,22
5. Jekatyerina Bobrova, Dmitrij Szolovjev (orosz) 172,92
6. Anna Cappellini, Luca Lanotte (olasz) 169,50

További eredmények a téli olimpiáról:

Bob, férfi kettes:
1. Oroszország (Alekszandr Zubkov, Alekszej Vojevoda) 3:45,39 perc
2. Svájc (Beat Hefti, Alex Baumann) 3:46,05
3. Egyesült Államok (Steven Holcomb, Steven Langton) 3:46,27

Síugrás, férfi csapat:
1. Németország (Andreas Wank, Marinus Kraus, Andreas Wellinger, Severin Freund) 1041,1 pont
2. Ausztria (Michael Hayböck, Thomas Morgenstern, Thomas Diethart, Gregor Schlierenzauer) 1038,4
3. Japán (Simizu Reruhi, Takeucsi Taku, Ito Dajki, Kaszaj Noriaki) 1024,9

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.