Túlélték a veszprémiek az oroszlánok támadását

A Veszprém 25–25-je a Löwen ellen még nem jelent azonnali, csak erősen valószínű csoportelsőséget.

Ch. Gáll András
2014. 02. 09. 20:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel a nyolc forduló után százszázalékos MKB-MVM Veszprém három ponttal vezetett gyakorlatilag egyetlen riválisával, a Rhein-Neckar Löwennel szemben a férfi kézilabda BL A csoportjában, a két vetélytárs vasárnapi rangadója előtt tiszta volt a kép: a magyar győzelem azonnali csoportelsőséget ér, döntetlen esetén a következő fordulóban, a Croatia Zagreb ellen biztosítható be az elsőség, a vereség viszont folyamatos nyeréskényszerbe sodorja Nagy Lászlóékat. A három közül végül a középső opció jött be, ami mindenképpen a bravúr kategóriája.

A veszprémiek tavaly szeptember 29-én kemény kézitusában, 30–29-re gyűrték le a mannheimi „oroszlánokat” – a Löwen oroszlánokat jelent –, ezúttal pedig rendre egy-két góllal vezetve érkeztek el a hajráig, és érték el a 25–25-ös döntetlent. Így megőrizték hárompontos fórjukat, és ha szombaton, saját csarnokukban megverik horvát vendégüket – ezt októberben 33–22-re Zágrábban is megtették –, már matematikai ténnyé válik elsőségük.

Ami pedig többféle bónusszal jár. Egyrészt a kieséses rendszerű nyolcaddöntőben valamelyik negyediket kapják ellenfélül, jelen állás szerint a B csoportból a lengyel Plock, a C-ből a két szkopjei gárda egyike, a D-ből a szlovén Velenje vagy a spanyol La Rioja foglalhatja el legvalószínűbben e pozíciót. Bár egy hete egy macedóniai felkészülési tornán a Metalurg és a Vardar is két góllal felülkerekedett a veszprémieken, aligha kérdéses, hogy komoly tétért fordított eredmények születnének.

Továbbjutás esetén a negyeddöntőben is pályaelőnyt élvez a magyar bajnok – azaz a visszavágót játssza otthon –, és az elsőket ekkor is elkerüli. A másodikok közül azonban beleakadhat a német Flensburgba és Löwenbe, a francia Paris SG-be vagy a lengyel Kielcébe, könnyű ellenfél tehát ebben a fázisban már kizárt. Ami érthető, mert a Final Fourba jutást nem adják ingyen; a veszprémiek 2010 óta hiába ostromolják a négyes döntőt, de a jelek szerint idén minden korábbinál kedvezőbbek az esélyeik.

Az A csoport további eredményei:

Szanktpetyerburg–Celje 29–29
Croatia Zagreb–Zaporizzsja 33–27

Az állás: 1. Veszprém 15 pont, 2. RN Löwen 12, 3. Celje 7 (214–210), 4. Zaporizzsja 7 (224–244), 5. Zagreb 6, 6. Szanktpetyerburg 1




Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.