Vér narancs

Gyorskorcsolyázóinak köszönhetően eddig Hollandia szerezte a legtöbb érmet a téli olimpián.

2014. 02. 16. 19:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig nyolc gyorskorcsolyázó számot bonyolítottak le Szocsiban. Ezek közül ötöt a hollandok nyertek, s a lehetséges 24 sportági éremből 16-ot begyűjtöttek. Három olyan táv is akadt – férfi 500 és 5000 m, női 1500 méter –, ahol a dobogóra csak holland korcsolyázó fért föl! A magyar kajak-kenura van okunk büszkének lenni, de hasonló fölényt még Kovács Katalinék sem tudtak mutatni az olimpiákon.

A siker nem véletlen, a hollandok hagyományosan erősek ebben a sportágban. A korcsolya népszerűségeinek gyökerei még a középkorba nyúlnak vissza, a befagyott csatornákon telente Németalföld apraja-nagyja ott csúszkált, ahogy azt több festmény is megörökítette. Id. Pieter Bruegel különösen kedvelte e témát, amit Téli táj korcsolyázókkal és madárcsapdával című alkotása is feldolgoz.

Na, de vissza Szocsiba! Négy aranyérem – ebből kettő csapatversenyben – még kiosztásra vár korcsolyában, a hollandok várhatóan folytatják diadalmenetüket.

A németek a szánkósaiknak köszönhetik az első helyüket, ebben a sportágban mind a négy aranyérmet ők zsebelték be. Őszintén mondjuk, ezért nem különösebben irigyeljük őket...

A norvégok azért tartanak „csak” öt aranynál, mert sífutóik és sílövőik az előzetes várakozásokkal szemben nem tarolnak, csupán négy bajnoki címet hoztak; az ötödiket alpesi síben Kjetil Jansrud szerezte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.