Vettelnél Alonso és Hamilton is többet keres

A négyszeres világbajnok németnek béremelés után is „csak” 16 millió euró lesz az éves fizetése.

2014. 02. 05. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha meghökkentő is, Sebastian Vettel javadalmazása elmarad Fernando Alonso és Lewis Hamilton garantált bérétől, de a Red Bull pilótája ehhez már hozzászokhatott. S most még örülhet is, hogy 16 milliót biztosan átutalnak a számlájára, mert tavaly csupán 12 millió volt az alapfizetése.

Ehhez a szezon végén még kapott ötmillió eurót, a Milton Keynes-i bejegyzésű istálló ennyivel honorálta azt, hogy ismét világbajnok lett, és a konstruktőri vb-cím is negyedszer került a csapathoz. Alonso és Hamilton azonban már tavaly is húszmilliót tehetett zsebre a Ferrarinál, illetve a Mercedesnél, Jenson Button pedig 16 milliót a McLarennél. Megjegyzendő, hogy 2013-ban a 2009-es világbajnok Button csak kilencedik lett a pontversenyben, és egyszer sem állt dobogón. Ám a jelek szerint a wokingiaknál nagy becsben van, mert egy centtel sem kurtították meg a bérét.

A The Richest magazin összeállítása szerint Nico Rosberg 11 milliós fizetése is megmarad a Mercedesnél, a lista hatodik helyére pedig Kimi Räikkönen került, aki a Lotustól a Ferrarihoz igazolt Alonso mellé, kerek tízmillió eurós fizetésért. A finn 2007-ben éppen a Ferrarival lett világbajnok, és a maranellóiak azóta sem szereztek egyéni vb-címet. (2008-ban a csapatok között megint a Ferrari gyűjtötte a legtöbb pontot a Räikkönen, Massa párossal, de az egyéni világbajnok Hamilton lett.)

Räikkönennek amúgy tavaly csak hárommillió eurós fizetése volt a Lotusnál, de az enstone-i alakulaton ezt sem volt egyszerű behajtania. És ez volt a kisebb tétel, mert szerződése szerint a futamokon megszerzett minden pontért 40 ezer euró járt, s mivel 183 ponttal zárt, így az alapfizetésén túl több mint hétmilliót is joggal követelt. S a szezon végén megunta a huzavonát, az utolsó két futamot kihagyta, inkább megműttette a fájós hátát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.