White triplája megtorpedózta a Szolnok elsőségét

Gáláztak is, szenvedtek is, de nyertek és továbbjutottak a Szolnoki Olaj kosarasai az EuroChallenge-ben.

Ch. Gáll András
2014. 02. 25. 21:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a végén rezgett a léc, a Szolnok kosarasai Tiszaligetben 74-67-re legyőzték a francia Cholet együttesét az EuroChallenge-ben, s bejutottak a legjobb nyolc közé, ahol a bivalyerős észt Tartu University Rock az ellenfél. Már csak egyetlen lépés a Final Four.

A J csoport elsőségért indult harcba kedd este az EuroChallenge sorozatban – a harmadik számú kontinentális kupában – a Szolnoki Olaj férfiegyüttese. A szimpla továbbjutáshoz győzelem kellett – még az sem feltétlenül –, a többi a Krka Novo Mesto – Reggio Emilia mérkőzés eredményétől függött. Az ellenfelet, az öt meccsen mindössze egy győzelemig jutó, s ekként már reménytelenül utolsó Cholet Basket csapatát le lehetett szólni, csak nem volt érdemes. Az aktuális Európa-bajnok (Franciaország) bajnokságának 12. helyezettje komoly játékerőt képvisel. Főleg, hogy vezetőedzője a legendás tréner, a Valenciennes női csapatával két Euroligát nyerő, s később a Jekatyerinburgot is dirigáló Laurent Buffard volt, segítője pedig minden idők egyik legjobb francia kosarasa, a sydneyi olimpia ezüstérmese, Jim Bilba.

A meccsen aztán kiderült, hogy a Szolnok és a Cholet két különböző sportágat művel. A hazaiak csapatjátékot, a vendégek egyéni sportágat, csak történetesen öt játékossal. Vojvoda Dávid, a legjobb – idehaza játszó – magyar kosaras lerohanásokból szerzett olykor bravúros kosarakat, Justin Holiday pedig öt triplakísérletéből négyet bevert az első félidőben, így 41-32-es Olaj-vezetéssel mentek be az öltözőbe a csapatok. S mivel a párhuzamosan zajló másik csoportmeccsen a Krka két ponttal vezetett szünetben, alakult Báderék csoportelsősége.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A harmadik negyed Milosevics-gálát hozott, az iskolázott szerb akkorát zsákolt, hogy majdnem leszakadt a gyűrű, ezzel lett 56-42. Ekkor már eldőlt, hogy győz, és továbbjut a Szolnok, 60-43-mal zárult az etap, ám túl korán kiengedett a Szolnok, és 62-56-nál hirtelen izgulni kellett. De jött Holiday hatodik sikeres triplája, helyreállt a világ rendje, és 74-67-re győzött az Olaj. Ezzel bejutott a negyeddöntőbe.

Ekkor még hat perc hátra volt a Krka Novo Mesto – Reggio Emilia mérkőzésből,amelyen mi a szlovénoknak drukkoltunk. Szinte végig vezettek is, hét másodperccel a vége előtt 60-58-ra, de ekkor James White bebombázott egy triplát – 60-61! De volt még idő egy szlovén támadásra, Muricot faultolták három másodperccel a lefújás előtt, ám ő a két büntetőből csak egyet értékesített. Ha mindkettőt bedobja, 62-61, és csoportelső a Szolnok

Jött a hosszabbítás, azt 69-66-a megnyerte az olasz gárda, így első lett a csoportban, s az orosz Szamarát kapja a negyeddöntőben, míg az Olaj az észt Tartut. Az észteké a pályaelőny, amennyiben harmadik meccsre kerül a sor, azt Tartuban játsszák

Szolnoki Olaj – Cholet Basket (francia) 74-67 (20-17, 21-15, 19-11, 14-24)

Tiszaligeti sportcsarnok, 1750 néző

Szolnok: Rakics 8, Vojvoda 12, Holiday 22, Lóránt 5, Báder 4. csere: Milosevics 11, Simon 6, Keller 2, Warren 4, Ivosev 0.

Cholet: Cox 9, Wilson 4, Marquis 4, Jomby 6, Goods 6. csere: Burrell 1, Kante 6, Moendadze 2, Ho You Fat 11, Morin 4, Chatfield 14.

A meccs után beszélgettünk a 22 pontjával, hat sikeres triplájával, nyolc lepattanójával, öt gólpasszával a mezőny legjobbjának bizonyuló 24 éves, 198 centis kosarassal.

 

– Könnyűnek tűnt a mérkőzés

– Pedig nem volt az. Amikor elhúztunk, mindig visszazárkóztak. Pedig nem volt már esélyük a továbbjutásra, de jó profiként küzdöttek.

 

– Kilenc triplakísérletéből hat bement, ez káprázatos arány. Hogyan sikerült?

– Rengeteget gyakoroltam a héten a dobásokat.

 

– Milyen gondolatokkal futott ki a parkettre?

– Számomra csak a győzelem létezett, semmi más. Meg sem fordult a fejemben, hogy kikaphatunk. Kár, hogy Vojvoda Dávid megsérült, mert remekül játszott.

 

– De a java csak a mérkőzés befejezése után következett!

– Nagyon szurkoltunk a Krkának, de hiába. Jó lett volna megnyerni a csoportot, így most nem a miénk a pályaelőny a negyeddöntőben a Tartu ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.