Zalaegerszeg 1920 forintot adna a ZTE-ért

Gyutai Csaba polgármester szerint a legfontosabb teendő a cég pénzügyi konszolidálása.

Schleinig Ádám
2014. 02. 05. 17:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Megkeresett bennünket a társaság főtulajdonosa, Nagy Ferenc, hogy nem tudja tovább üzemeltetni a klubot – tudatta az MNO-val Gyutai Csaba. – A városvezetés hosszas tanakodás után ajánlatot tett, miszerint egy újonnan létrehozott, százszázalékos önkormányzati tulajdonú vállalat 1920 forintért, szimbolikus [a klub alapításának éve – a szerk.] összegért megvásárolná a Nagy Ferenchez és az ő érdekeltségi köréhez tartozó részvényeket, így ez az új vállalat lenne a ZTE FC Zrt. főtulajdonosa. Ennek megtörténtével válságmenedzsert kell kinevezni, hiszen a legfontosabb teendő a társaság pénzügyi konszolidálása. Ez után a cégnek olyan mértékű hitelt kell felvennie, hogy abból a konszolidáció megtörténhessen.”

A polgármester kitért rá, mely intézkedések a legfontosabbak ahhoz, hogy a ZTE mihamarabb visszakerülhessen a tradíciói alapján követelt helyére. „Úgy gondolom, a jelenlegi tulajdonosnak is köszönettel tartozunk, hiszen kilenc évig üzemeltette a klubot, de jól láthatóan a szponzori és közönségkapcsolatok is meglazultak, ezeket újjá kell építeni. Továbbá olyan minőségű utánpótlást kell kiépíteni, amilyen korábban volt. A ZTE-t vissza akarjuk téríteni arra az útra, amelyen korábban járt: zalai kötődésű emberek játsszanak a zalai sikerekért. Itt a jó példa a szomszédban, Szombathelyen, a jó példát pedig nem szégyen átvenni, hasonlót szeretnénk mi is alkotni. Számítunk az MLSZ segítségére is, mert meggyőződésünk, hogy a ZTE nemcsak nekünk, hanem a magyar labdarúgás számára is érték, és nem jönne rosszul állami szerepvállalás sem.”

Korábban mi is írtunk róla, híresztelések szerint Zalaegerszegen a ZTE helyett egy másik csapatot, az NB III Nyugati csoportjában szereplő Andráshidát kívánja támogatni a városvezetés, ezt azonban Gyutai Csaba egyértelműen cáfolta. „ZTE csak egy van, ez a város, a megye legfontosabb csapata, nincs más forgatókönyv, nincs helyettesítő csapat. A ZTE helyzetét kell rendezni, ami nem lesz könnyű, tiszta viszonyrendszert szükséges teremteni, és meg kell tartani az NB II-es csapatot. Ha mindezeken túl vagyunk, merészebb álmaink is lehetnek, mert nem vitás, a ZTE-nek az első osztályban a helye.”

A labda tehát most a (még) többségi tulajdonos térfelén pattog, válaszadásra pedig nem kell sokat várni. „Nagy Ferencnek írásban eljuttattuk az ajánlatot, és azt kértük, hogy péntek 9 óráig válaszoljon rá. Ha elfogadja, a következő héten rendkívüli közgyűlést hívunk össze a kérdésben, hiszen a közgyűlés beleegyezése is szükséges a cégalapításhoz, résztulajdon-vásárláshoz” – mondta Gyutai Csaba.

Azonban hiábavaló a háttérben zajló munka, ha közben a játékosok, akik a felkészülés közepén tartanak, nem tudnak csupán az edzésekre koncentrálni. Lendvai Miklós, az együttes edzője szerint már ez a bejelentés is nyugtatóan hathat a labdarúgókra, főképp akkor, ha a közeljövőben az elmaradt fizetésekből is érkezik a számlákra. Ez ügyben a polgármester elmondta, csütörtökön a város elfogadja a költségvetést, ez pedig azt jelenti, hogy pénteken lehet utalni a zrt. számára egy összeget, amelyet korábban is terveztek. „70 millió forint áll rendelkezésre, de ebből az önkormányzatnak a korábban, a ZTE FC helyett felvett kölcsönt is fizetni kell, a munkavállalók bérét viszont rendezheti” – mondta el Gyutai Csaba.

Mint ahogy azt a bevezetőben is jeleztük, befejezés még nincs, de úgy tűnik, legalább az állóvíz megmozdult, ezek után pedig a történések felgyorsulhatnak. Egyvalami egészen biztos, a folytatás hamarosan következik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.