A Steaua szurkolói nem feledkeztek meg a magyarokról

A romániai sportsajtó szerint szigorú büntetésre számíthat a Steaua Bucuresti labdarúgóklub.

TK
2014. 03. 17. 13:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint a Gazeta Sporturilor című napilap a hétfői számában közli, a bíró a 25. percben rövid időre le is állította a Gaz Metan Medgyes elleni szombati találkozót, és felszólíttatta a Steaua drukkereit, hogy hagyjanak fel a xenofób megnyilvánulásokkal.

A szurkolók a 14. perctől kezdték skandálni, hogy „Kifele a magyarokkal az országból!”. Emellett transzparenseket feszítettek ki a nézőtéren a következő szövegekkel: „Ne sírj, Románia Anyácska, a harcban eljött a mi időnk. Halottaitokat vigyétek a ti hazátokba, mert földet nektek nem adunk!”, „Ha tele tüdőből kiáltod: Románia, vigyázz, mert börtönre ítélhetnek miatta!”. A transzparensek arra utaltak, hogy egy héttel korábban a bírónak a Steaua kolozsvári mérkőzését is félbe kellett szakítania a bukaresti szurkolók által skandált magyarellenes rigmusok miatt.

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) sajtóosztályának illetékese az MTI-nek hétfőn elmondta, a fővárosi szurkolók kolozsvári idegengyűlölő megnyilvánulása miatt a szövetség fegyelmi bizottsága 20 ezer lejes (1,3 millió forint) bírságot rótt ki a Steauára. Hozzátette: a bukaresti mérkőzésen történteket majd csak ezután vizsgálja ki a fegyelmi bizottság.

A Gazeta Sporturilor valószínűsítette, hogy a bukaresti csapat zárt kapuk mögött lesz kénytelen lejátszani a következő hazai meccsét, hiszen drukkerei immár visszaesőknek minősülnek.

A Maszol.ro erdélyi magyar portál korábban az FRF-ben történt vezetőváltással hozta összefüggésbe, hogy a bírók immár fellépnek a nézőtéren tapasztalt szélsőséges megnyilvánulások ellen. A honlap állítása szerint hasonló megnyilvánulások korábban is voltak, de általában büntetetlenül maradtak.

A FRF március 5-én tartott tisztújításán a politológiai doktorátussal is rendelkező 29 éves Razvan Burleanut választották a szövetség elnökévé. Az egy nappal korábbi „csoportos” letartóztatás, nyolc futballvezér börtönbüntetésének kihirdetése – köztük az elnök utódjaként kiszemelt, 115-szörös válogatott Gheorghe Popescura kimért három év – elsöpörte a román futball korábbi bő két évtizedét uraló Mircea Sandu-diktatúrát. Sandu 24 évig vezette a román szövetséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.