City, Bayer: újraírnák a BL történelemkönyvét

A City sansza mákszemnyi, a Leverkusené még annyi sem a ma esti labdarúgó-BL nyolcaddöntőjének visszavágóján.

Ch. Gáll András
2014. 03. 12. 6:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előző napi – a Milan esélyeit taglaló – írásunkból kiderült, hogy amióta Bajnokok Ligájának hívják kontinensünk legrangosabb klubversengését, mindössze kétszer jutott tovább olyan csapat, amely a párharc első meccsén otthonában szenvedett vereséget. Mindkétszer 0-1-et követően, ahogy 1996-ban az Ajax és 2011-ben az Inter. Hazai 0-2-ről, pláne 0-4-ről még senki sem tudott fordítani. Márpedig ma a Manchester Citynek és a Bayer Leverkusennek ezt kellene tennie.

Kezdjük a Barcelona – Manchester City összecsapással. A katalánok az utolsó hat alkalommal mindig eljutottak legalább az elődöntőig, és 2009-ben, valamint 2011-ben meg sem álltak a végső győzelemig, ugyanakkor a City még egyszer sem járt a legjobb nyolc között. Szóval a történelem nem Manuel Pellegrini edző csapatának sikerét ígéri.

„Nem baj, a továbbjutás szándékával lépünk pályára a Camp Nouban – jelentette ki a chilei mester, még annak ellenére is, hogy a főpróba gyalázatosra sikerült, csapata 2-1-re kikapott a másodosztályú Wigantől az FA-kupa negyeddöntőjében. – Még egyszer nem követjük el azt a hibát, amit a City of Manchester Stadionban, azaz hogy túlságosan tiszteljük a Barcát, és nem a megszokott támadójátékunkat játsszuk. Ha sikerül gyorsan gólt szereznünk, talán megzavarodik a Barcelona. Ha ők rúgnak egy gólt az elején, akkor viszont nagyon nagy lesz a baj ”

Mint ahogy Manchesterben is nagy volt:

Pellegrini nem említette, de az első meccsről hiányzott Sergio Agüero, aki a visszavágón már ott lesz a pályán. S az argentin a Barca mumusa, hiszen még az Atlético Madrid színeiben négyszer is megzörgette Víctor Valdés hálóját. További kapcsolat a két klub között Txiki Begiristain és Yaya Touré személye. Előbbi nemcsak a Barcelona 1992-es BL-győztes csapatának volt tagja, hanem Andoni Zubizarreta elődjeként sportigazgató is volt a katalánoknál, mielőtt a Cityhez szerződött volna ugyanebben a minőségben, az elefántcsontparti középpályás pedig 2010-ig a Barca erőssége volt. Gúnyosan megjegyezhetnénk, hogy a City csekélyke továbbjutási esélyeit növeli Martín Demichelis eltiltása, így legalább kizárt, hogy a visszavágón is csináljon valami ostobaságot

Gerardo „Tata” Martino hangulatát nyilván nem javítja, hogy a keddi holland lapok már arról cikkeztek, hogy Frank de Boer, az Ajax edzője váltja őt a Barca kispadján – mintha a szombaton, Valladolidban elszenvedett 1-0-s bajnoki vereség nem lett volna elég. További aggodalomra ad okot Neymar rettenetes formája (de csak a Barcában, a brazil válogatottban nem!), továbbá az a körülmény, hogy nem működik a kémia Messi és a csillagászati fizetést húzó brazil balszélső között.

Ha a City továbbjutási esélye minimális, akkor a Leverkusené a nulla felé konvergál a PSG ellen. A legutóbbi négy bajnokiján nyeretlen Bayer nyavalyáira egy tonna aszpirin sem jelentene orvosságot, Sami Hyypiä edző nem is folyamodik kincstári optimizmushoz. Ellenben a PSG közeledik csúcsformájához, Zlatan Ibrahimovic 32 évesen jobb, mint valaha, s vasárnap Edinson Cavani, az idényben már 21 gólnál tartó csatár is visszatért röpke uruguayi vakációjáról. Már csak az a kérdés, hol talál neki helyet a csapatban Laurent Blanc, a sikeredző. Mert nem lesz könnyű senkit sem kihagyni az első meccsen parádézó csapatból.

Barcelona – Manchester City (első meccs 2-0)

20.45 óra, Camp Nou, jv.: Lannoy (francia)
Valószínű összeállítások:
Barcelona: Valdés – Dani Alves, Piqué, Mascherano, Jordi Alba – Xavi, Busquets, Iniesta – Alexis, Messi, Fábregas
Man City: Hart – Zabaleta, Kompany, lescott, Kolarov – Fernandinho, Javi García – Nasri, Y. Touré, David Silva – Agüero

 

Paris Saint-Germain – Bayer Leverkusen (első meccs: 4-0)

20.45 óra, Parc des Princes Stadion, jv.: Bebek (horvát)
Valószínű összeállítások:
PSG: Sirigu – Alex, Thiago Silva, Maxwell – Lucas Moura, Verratti, Motta, Matuidi – Cavani, Ibrahimovic, Lavezzi
Leverkusen: Leno – Hilbert, Toprak, Spahic, Guardado – Bender, Rolfes, Castro – Sam, Kiessling, Son

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.