Duchatelet: Meghamisították a dokumentumokat

Az Újpest belga tulajdonosa szerint így kreálták a klub adósságait.

NM
2014. 03. 12. 3:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csehi István, az Újpest korábbi ügyvezető igazgatója hétfő esti közleményében azt állítja, Roderick Duchatelet, a klub új tulajdonosa pontosan tudta, hogy durván 650 millió forintos tartozással vette meg a klubot. A belga üzletember ellenben egyre keményebb szavakkal illeti az előző tulajdonost, Tolnai Sándort, illetve a hozzá köthető üzleti kört. Írásban feltett kérdéseinkre hasonlóképpen válaszolva egyenesen kijelentette, meghamisított dokumentumok alapján próbáltak tőle pénzt kicsalni.

– A Nemzeti Sport szombati számában Visontai Csongor, a klub ügyvédje egy ciprusi offshore cégen keresztül jelentkezett 620 ezer eurós igényről szól. Ezzel a követeléssel mikor szembesült az Újpest FC?
– Egy ideje már a fejünk felett volt ez, együtt néhány más, Tolnai Sándortól és a partnereitől származó követeléssel. Tekintettel arra, hogy hamisított dokumentumokra alapozzák ezeket a követeléseket, és nem történt semmilyen szolgáltatás, nem is gondoltuk volna soha, hogy a követelések eljutnak ebbe a szakaszba.

– Az adásvételkor rögzített kötelezettségeken felül mennyi „új”, később bejelentett igénnyel kellett szembesülnie az Újpestnek?
– Az a probléma, hogy az adásvételi megbeszélések közben ugyan volt szó adósságról, de amikor idejöttem aláírni, hirtelen néhány millió euróval nagyobb lett, mint korábban. Rögtön világos lett számomra, hogy ezek „kreált” adósságok, és meg is változtattuk az adásvételi szerződést úgy, hogy ne kelljen őket azonnal rendezni, hogy utánajárhassunk a dolognak. Amikor a klubhoz jöttem, megjelent ez a sok papírmunka, és azonnal átnézettem egy könyvvizsgáló céggel, amelyek szerint 100 százalékosan hamisított dokumentumokról beszélünk. Ezeket a dokumentumokat átnyújtottuk a rendőrségnek, de sajnos még nem tudták lezárni az ügyet két év alatt.

– Megfelel-e a valóságnak az az előző tulajdonosi körhöz köthető információ, miszerint ön kétféleképpen köthette meg az adásvételi szerződést? E szerint vagy kétmillió eurót fizet, s akkor az eladónak kell garantálnia a klub kifehérítését, vagy egy euró az adásvételi összeg, s akkor az új tulajdonos kötelessége a követelések kiegyenlítése.
– Ez nem igaz, de amúgy sem változtatna semmin, mert ha így lenne, akkor is létrehozták volna ezeket a „szerződéseket”. Valójában az átvétel utáni első hónapban nagyjából kétmillió eurót így is átmentettek a saját offshore számláikra, szóval bőven hozzájutottak az említett összeghez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.