Elbukott a Videoton, tüntetett a fehérvári közönség

A második félidőben emberhátrányban játszva 1-0-ra kikapott a Videoton a Győrtől. Gomest szidta a publikum.

2014. 03. 16. 19:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Győr elleni mérkőzésen áll vagy bukik az idényünk” – nyilatkozta az MNO-nak még csütörtökön José Gomes, a Videoton vezetőedzője. Egyenes beszéd. Újabb botlással a Vidi elvesztette volna az esélyét a bajnoki címre. S hogy Gomes talán a saját sorsát is beleszőtte ebbe a velős mondatba? Ki tudja. Fehérvárról ritkán szivárognak ki hírek. Kovács Ferenc, a klub tiszteletbeli elnöke, aki a közelmúltban többször is sarkos véleményt fogalmazott meg, újabban inkább hallgat.

A Videoton stábja a portugál trénerrel az élen kokárdát tűzött ki a felöltőjére – a túloldalon Horváth Ferenc vasárnap már nem érezte ennek szükségét –, sőt a nemzeti ünnepre való tekintettel hat magyar játékost jelölt a kezdőtizenegybe, ami fehérvári ténykedése során talán még egyszer sem fordult elő. E tekintetben győri kollégája követte a példáját.

Jól játszott a Vidi – tavaszi önmagához képest mindenképpen. Ám a helyzeteket képtelen volt értékesíteni, az első félidő derekán pedig Vad II játékvezető sem segített rajta, amikor nem adott büntetőt Gyurcsó kemény szereléséért (buktatásáért?). Igaz, a bíró a túloldalon hasonlóan cselekedett, amikor Kalmárt választották el gyanúsan a fehérváriak a labdától.

Videoton-mezőnyfölényben peregtek a percek, mígnem az utolsó percben felforrósodtak az indulatok. Varga eresztett meg sistergős bombát úgy 30 méterről, a labda a jobb kapufa és a léc találkozásáról, a sarokról pattant vissza. Vinicius igyekezett begyűjteni a labdát, de ügyetlenkedett, nem tudta lekezelni, Pátkai robbant rá, s úgy tűnt, a fehérvári bekk szabálytalanul szerelte.

Vad II nem volt szívbajos. Tizenegyes és piros lap! Előbbi jogos, utóbbi túlzás volt, de a szabály az akkor is szabály, hogyha rossz.

A fehérváriak magukból kikelve reklamáltak, előbb Juhász, majd Caneira is sárga lapot kapott. Percek teltek el, mire Rudolf a labda hosszas igazgatása után odaállt, hogy elvégezze a büntetőt. Nem rúgta rosszul, a jobb alsót célozta, de Calatayud bravúrral kivédte. Vad II nyomban lefújta az első félidőt. Maradt a 0-0.

A pályáról lefelé menet Vad II-re verbálisan („Hülye vagy!”) és tárgyiasulva (szotyis tasakok és műanyag poharak formájában) is hullott a szitok; végül José Gomes tartott neki egyperces kiselőadást a játékvezetés szabályairól

A másik félidő az elsőhöz képest unalmas volt. A Videoton emberhátrányban már nem, a Győr pedig -előnyben sem tudott átütően támadni. Ám elegendő volt egy villanás, s a vendégek mégis megszerezték a győzelmet. A 67. percben Varga beadására Martínez robbant rá Caneira és Juhász között, s a jobb alsóba fejelt.

A Győr ezután érthetően „ölte” a futballt, a meccs súlypontja fokozatosan a lelátóra tolódott. A csalódott és frusztrált hazai közönség váltakozva skandálta, hogy „K va gyenge!” és „Go home Gomes!”.

Az őszi utolsó fordulóban, a Ferencváros elleni vereség után már hallottuk ugyanezt. Akkor Gomes hazament, de visszajött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.