Kemény: 21. századi sportággá kell tenni a vízilabdát

Kemény Dénes a magyar példát ajánlotta követendőnek a FINA-világkonferencián.

PR
2014. 03. 01. 20:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai sportági szövetség jelenlegi elnöke, a válogatott korábbi sikerkapitánya a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) alapvetően a vízilabda jobbítására szolgáló mexikói világkonferenciájának második napján szólalt fel, és az említett okokra tekintettel nagyon fontosnak nevezte, hogy Budapest elnyerte a 2021-es vb rendezési jogát „és ezzel a lehetőséget, hogy épüljön egy új megauszoda és mellette sok kisebb létesítmény, valamint az is lényeges, hogy elkezdjük képezni, továbbképezni az edzőinket”.

Kemény – a magyar sportági szövetség (MVLSZ) honlapja, a www.waterpolo.hu szombati beszámolója szerint – úgy vélekedett, hogy amíg a hosszú távú folyamatok nem érnek be, addig a jelenben többek között a sztárokra kell építeni a vízilabda népszerűsítését.

„Ők vonzzák a gyerekeket az uszodákba, az embereket a nézőtérre” – idézte a weboldal az MVLSZ első emberét. „Magyarország nem áll rosszul sztárok terén, de még sok dolgot kell tennünk. Ma már nem írunk alá anélkül szponzorszerződést, hogy ne kötnénk ki: a partner jelentős összeget fordít a támogatásának aktiválására és vízilabdázókat szerepeltet hirdetéseinek egy részében, ezzel is népszerűsítve a sportágat” – mondta.

Kemény Dénes hozzátette, a vízilabda-szövetségben igyekeznek haladni a korral, „sok egyéb mellett újjávarázsoltuk a honlapunkat, amelyen átlagban heti negyven cikk jelenik meg, és minden egyes mérkőzést élőben követhetnek egy live-score rendszernek hála, minden akciót rögzít a rendszer, azonnal statisztikákkal szolgál, ilyen talán nincs másutt az egész világon”.

A jövőről szólva szerinte döntő, hogy meghatározzák a következő lépések prioritásait: azaz hogy a tévénézőket vagy az uszodában szurkolókat akarja-e inkább kiszolgálni a sportág. Az elnök úgy gondolja, a tévé a lényeges, de úgy, hogy „az ottani szolgáltatást aztán kivetítőkön vissza kell hozni az uszodákba, hogy a kilátogató szurkolók dupla élménnyel távozhassanak”.

Ami a vízilabda eladhatóságát, népszerűbbé tételét illeti, az augusztusi szabályváltozások Kemény Dénes szerint jók voltak, hiszen „a tehetségeket segítik az agresszorokkal szemben”, ám az a konferencián is kiderült, hogy mindez még nem feltétlenül elég.

„Mi Magyarországon nem csupán beszéltünk a változások szükségességéről, de cselekedtünk is. A Magyarország – Egyesült Államok felkészülési mérkőzésen bemikrofonoztuk a bírókat, akik fülhallgatón keresztül hallhatták egymást, továbbá bemondták, mit miért ítéltek, a műsorközlő pedig hallotta őket, és tájékoztatta a közönséget. Ez igencsak javította a játék érthetőségét, illetve a bíráskodást is segítette” – fejtette ki.

Kemény Dénes arra kérte a konferencia résztvevőit: kövessék a magyar szövetséget, mindenki tegyen valamit, kísérletezzen, mert a következő szabálymódosítások megtételéig sok mindent ki kell próbálni, hogy a vízilabda igazi, jól eladható 21. századi sportág legyen, amelyet imádnak a televíziók és a szurkolók.

A szövetség elnöke előadása végén emlékplakettet vett át Julio C. Maglionétől, a FINA elnökétől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.