Nem mernek elmenni a magyarok Egyiptomba

Biztonsági okokból kihagyja a kairói Világkupát öttusa-válogatottunk, a hazai szövetség saját versenyt rendez.

Deák Zsigmond
2014. 03. 12. 5:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról mi is beszámoltunk, másfél hete az elégtelen rendezési körülmények miatt botrányba fulladt a 2014-es öttusavilágkupa-sorozat kezdő, acapulcói viadala. A következő állomás Kairóban lesz április első hétvégéjén, ám a zavaros és veszélyes egyiptomi belpolitikai helyzet miatt többen ódzkodnak a részvételtől, így a magyarok is.
– Kiírták, meghirdették a vk-versenyt, s van, aki megy, van, aki nem. Mi nem megyünk – mesélte érdeklődésünkre Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány. – Eleve így készültünk, de a Mexikóban történtek után, a versenyhiány elkerülésére megfordult a fejünkben, hogy mégis vállaljuk. Ám pár hete egy turistabuszt robbantottak fel Egyiptomban, miközben a külügyminisztériumtól, Nagy Zsigmondtól, a MOB nemzetközi igazgatójától és privát csatornákon át is olyan információkat kaptunk, hogy felesleges lenne kockáztatnunk. Lehet, hogy megúsznánk, de nem biztos Versenyeznünk viszont kell, ezért a kairói vk-forduló időpontjára megszervezünk egy papíron B kategóriás, nyílt nemzetközi meghívásos viadalt, amelyre már öt-hat ország jelentkezett, az oroszok és az angolok is, utóbbiak biztosan az első vonalukkal.

Ami a vk-sorozat folytatását illeti, a szakvezető elmondta, hogy április közepén a kínai Csengtuba a méregdrága utazás (egy repülőjegy 400 ezer forint) ellenére kénytelen elmenni a válogatott a pontszerzés miatt, hiszen két állomás, ugye, kiesik, marad a távol-keleti és a záró magyarországi világkupa. A további versenyeztetést azt dönti el, kinek sikerül e két alkalom alatt bejutnia a vk-döntőbe, amelynek június elején az amerikai Sarasota ad majd otthont.


Jól látható tehát, hogy a nemzetközi szövetség (UIPM) vezetőinek szándéka szerint a világ minden szegletébe el kell jutnia az öttusának, kérdés, hogy érdemes-e.
– Az Acapulcóban történtek után mindenképpen le kell vonni a konzekvenciákat, hozzáteszem, Mexikó egyáltalán nem fehér folt a sportágban, voltak-vannak jó versenyzőik és versenyeik, a mostani kivételes eset. Remélem, a nemzetközi szövetségben sem nyelik le a békát. Az biztos, hogy mi mindig rendesen rendezünk, ahogy szoktunk – fogalmazott Pálvölgyi.

Utóbbi kijelentés annak a fényében lehet érdekes, hogy a júliusi Európa-bajnokságnak – az augusztusi lengyelországi vb-vel ellentétben – még mindig nincs gazdája. Pontosabban az UIPM éves versenynaptárában az Eb házigazdájaként Dél-Afrika szerepel. „Ebben a sportágban minden megtörténhet, de talán ez mégsem” – kommentált a kapitány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.