Pardew-t 100 000 fontra büntették a fejelésért

Alan Pardew-t klubja, a Newcastle azon melegében 100 000 fontos bírsággal sújtotta a délutáni botrányért.

Ch. Gáll András
2014. 03. 02. 5:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Senki sem a Newcastle United fényes, 4–1-es győzelméről beszél a Hull City ellen, hanem a 72. percben történtekről. Ekkor esett meg, hogy – a Szarkák 3–1-es vezetésénél – elhagyta a labda a játékteret, s David Meyler szerette volna elvégezni a bedobást. Alan Pardew, a Newcastle menedzsere egy picit útban volt, s Meyler odébb tolta a szakvezetőt, hogy bedobhassa a labdát. Erre Pardew dulakodni kezdett, majd lefejelte az ellenfél játékosát.

A kialakult tumultus csillapodtával Kevin Friend játékvezető kiállította Pardew-t, de ettől függetlenül a Newcastle 4–1-re megnyerte a mérkőzést.

Pardew a meccs után a tévékamerák előtt elnézést kért, és Steve Bruce, a Hull City menedzsere meg is bocsátott neki, de ezzel az ügy korántsem zárult le.

A Newcastle United még este közleményt adott ki, melyben tudatta, hogy elfogadhatatlannak és megbocsáthatatlannak tartja Pardew tettét, és 100 000 fontos pénzbírsággal sújtja a magáról megfeledkező menedzsert.

Pardew tette sokkolta az angol futballközeget

Greg Dyke, a szövetség (FA) elnöke roppant súlyosnak minősítette az esetet, és szigorú vizsgálatot ígért.

Megszólaltak a brit futball legendás alakjai is.

Graeme Souness – aki egyébként skót –, a Liverpool legendás középpályása, aki 2004 és 2006 között dolgozott a Newcastle menedzsereként, arról beszélt, hogy Pardew cselekedetét kirúgással kell büntetnie a klubnak, mivel a „Premier League (PL) a földkerekség legnézettebb futballbajnoksága”, és az ilyen incidensek rontják a PL jó hírét. „Magam is elvesztettem néha a fejem a pályán és az oldalvonal mellett, de egy határt sohasem léptem át. Pardew most átlépte ezt a határt, ráadásul ez nem az első ilyen eset a praxisában.”

Alan Shearer, a Newcastle egykori legendás csatára, a PL történetének legeredményesebb gólszerzője is megszólalt: „Sohasem láttam ehhez hasonlót futballpályán. Olyan már volt, hogy a menedzserek egymást lökdösték, de hogy lefejeljenek egy játékost Nem lennék meglepve, ha Pardew lemondana.”

Pardew priusza igen hosszú. 2006-ban, amikor a West Ham menedzsere volt, és csapata a 88. percben szerzett góllal 1–0-ra legyőzte az Ágyúsokat, olyan feltűnő és provokatív módon ünnepelte a gólt, hogy Arsene Wenger, az Arsenal szakvezetője nekiment, és lökdösődés alakult ki az oldalvonal mellett. Íme:

2012-ben két mérkőzésről tiltotta el az FA, mert a Tottenham elleni találkozón meglökte Peter Kirkup asszisztenst, majd Mauricio Pochettinóval, a Southampton menedzserével és Manuel Pellegrinivel, a Manchester City szakvezetőjével is volt egy inzultusa egy meg nem adott gól miatt.

Az 52 éves Pardew az angol futball érdekes figurája. Kezdetben csak másodállásban futballozott, mert üvegesként dolgozott építkezéseken. Játékosként a legtöbb időt a Crystal Palace-nál töltötte el. Menedzseri pályafutását a Readingnél kezdte, majd a West Ham, a Charlton Athletic és a Southampton szakmai munkáját irányította. A Newcastle United 2010 decemberében szerződtette, s ekként jelenleg a Premier League második leghosszabb ideje ugyanannál a klubnál dolgozó menedzsere Arsene Wenger (Arsenal) után.

Nagy a valószínűsége, hogy már nem sokáig

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.