Ronaldo a leggazdagabb és a legértékesebb

Cristiano Ronaldo nemcsak az Aranylabdát happolta el Messi elől, hanem a Goal.com „rich listjén” is előzött.

Ch. Gáll András
2014. 03. 10. 11:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Goal.com mértékadó futballhonlap megjelentette rendes évi „rich listjét”, vagyis a leggazdagabb, egyszersmind legértékesebb labdarúgókat rangsoroló listáját. A lajstromot – és ez cseppet sem meglepő – Cristiano Ronaldo, a Real Madrid portugál sztárja vezeti, hajszállal megelőzve örök vetélytársát, a barcelonai Lionel Messit.

Mivel a listán csak aktív futballisták kaphatnak helyet, a tavalyi éllovas, az időközben visszavonult David Beckham már nem szerepel a rangsorban.

Az első tíz sorrendje a következő:

1. Cristiano Ronaldo (Real Madrid, portugál) 148 millió euró
2. Lionel Messi (Barcelona, argentin) 146 millió
3. Samuel Eto’o (Chelsea, elefántcsontparti) 85 millió
4. Wayne Rooney (Manchester United, angol) 84 millió
5. Kaká (Milan, brazil) 82 millió
6. a Neymar család (Barcelona, brazil) 80 millió
7. Ronaldinho (Atlético Mineiro, brazil) 78 millió
8. Zlatan Ibrahimovic (PSG, svéd) 69 millió
9. Gianluigi Buffon (Juventus, olasz) 63 millió
10. Thierry Henry (New York Red Bulls, francia) 57 millió

A lista összeállításának metodikája roppant összetett. Szakértő elemzők csoportja állítja össze, figyelembe véve a szóban forgó játékos összes bevételét – mindenféle forrásból, tehát bér, reklámszerződések, egyéb –, amelyet pályafutása során felhalmozott.

Ronaldo fantasztikus 12 hónapot tudhat maga mögött. Gyakorlatilag egymaga kijuttatta Portugáliát a világbajnokságra a Svédország elleni pótselejtező oda-vissza megnyerésével, elnyerte az Aranylabdát (másodszor 2008 után), és megkötötte minden idők legborsosabb, öt évre szóló szerződéshosszabbítását a Real Madriddal. Ez már önmagában elegendő ok a lista tetejére kerüléshez.

Messi hajszállal csúszott a második helyre. Igaz, hogy bajnoki címre vezette a Barcelonát, továbbá jövedelmező reklámszerződéseket is kötött az elmúlt évben, ám Ronaldo elhalászta előle az Aranylabdát, sokat volt sérült, és a spanyol törvényekkel is meggyűlt a baja.

Samuel Eto’o még a mahacskalai mesés fizetésének köszönhetően a harmadik, Dagesztánban évi 18 millió eurót keresett – csak a futballal.

Wayne Rooney a Premier League történetének legborsosabb szerződését kötötte meg, a Manchester United heti 365 000 eurót fizet  a csatárból középpályássá „visszaminősített” labdarúgónak.

Az ötödik helyen található Kaká még jórészt a múltban megkeresett pénzét fialtatja. Manhattanben több luxusingatlannal rendelkezik, emellett Milánóban, Madridban és a brazíliai Natalban is van lakása. S persze az Adidasszal, a Sonyval és az Armanival élő reklámszerződése sem árt.

A hatodik pozíció rendhagyó módon egy családé, Neymaré, de ez nem csoda, mert a trükkös Santos–Barcelona átigazolási saga igazi kedvezményezettje nem maga a játékos, hanem Neymar apja volt. A 72 millió eurós összegű szerződés és évi bér tetejébe a Barca még 40 millió eurós „fájdalomdíjat” is átutalt Neymar apjának és anyjának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.