Rossi: „Csodák vannak, de ritkán ismétlődnek ”

Két győzelem a dobogó közelébe repítette az őszt szerény helyen záró Honvéd csapatát a labdarúgó NB I-ben.

Ch. Gáll András
2014. 03. 10. 16:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

3–2-es győzelem az Újpest ellen, majd 4–0-s siker Székesfehérváron, a Puskás Akadémia FC „albérletében”, azaz hat pont az első két, meteorológiailag tavaszi fordulóban – s máris a labdarúgó NB I. ötödik helyén áll 29 ponttal a Budapest Honvéd. Az ember azt is mondhatná, milyen kevés kell a látványos előrelépéshez a magyar futballban

„Valóban kevés kell, de sok is – mondta honlapunk felvetésére Marco Rossi, a piros-feketék piemonti mestere, akivel tavaly bravúros bronzérmet szerzett a Honvéd. – A télen sikerült egy-két rutinos játékost igazolnunk, például a 35 éves, egykori olasz válogatott Emiliano Bonazzolit, ami nagyon fontos volt, mert kizárólag akadémistákkal nem lehet tartósan jól szerepelni, szükség van a tapasztalt játékosokra a stabilitáshoz.”

– Bonazzoli a 18. fordulóban, az Újpest ellen még nem sokat mutatott
– Nyilvánvaló, hogy időre volt szüksége,  amíg utoléri önmagát, amíg a kondícióját a kívánt szintre hozza. Nézze, aki valaha megfordult az olasz válogatottban, aki a fénykorában lévő Sampdoria labdarúgója volt, annak a tudásához nem férhet kétség. Már csak az volt a kérdés, fel tudja-e hozni az erőnlétét. és most már jó úton halad ezen a téren is. A Puskás Akadémia ellen két gólpasszt adott, s a sportnapilap berakta a forduló válogatottjába – jogosan.

– A szombati 0–4 másik szenzációja Prosser Dániel bombagólja volt. A fiatal játékosra már az előszezonban szerzett hét gólja ráirányította a figyelmet, de azért egészen más éles, bajnoki meccsen gólt rúgni, mint tét nélküli, előkészületi találkozón.
– Csodálom, hogy Prosserre csak most figyelt fel a szakma, mert ő már régóta mutogatja az oroszlánkörmeit. Nyáron felmerült, hogy kölcsönadjuk, de én ragaszkodtam hozzá, és most engem igazolt. Rengeteget fejlődött, és kiemelkedő szorgalommal edz.

– Mi van Holenderrel? Nyáron nagy sebbel-lobbal indult, aztán valahogy eltűnt
– Igen, mert sérülések gyötörték. Most azonban ismét feljövőben van, hamarosan újra a régi lesz.

– Mit szól a bajnoksághoz, úgy általában? Izgalmasak a meccsek, és olyan csapatok remekelnek, amelyekről nem is gondolná az ember
– Azt hiszem, a most gyengélkedő Videoton, a Ferencváros és a DVTK is előbb-utóbb belelendül, a minőség, az erős játékoskeret hosszú távon érvényre jut. Amire viszont már most szívesen fogadnék, az a Debrecen bajnoki címe. Egyetlen más csapatnál sem tapasztalok olyan kiegyensúlyozottságot, mint a Debrecennél, és az is komoly erőt ad a csapatnak, hogy a város  szilárdan mögötte áll, a népes szurkolótáborral együtt. Legalább 50 százalékig biztos a DVSC aranyérme, de lehet, hogy ez a valószínűség még magasabb is. De ha már itt tartunk, jelenleg nem a Debrecen gyakorolja rám a legkedvezőbb benyomást.

– Hanem?
– A Pécs! Szinte kizárólag magyar játékosokkal, üdén, frissen, szellemesen futballoznak, ráadásul úgy, hogy – a hírek szerint – nincs rendben az anyagi háttér. Már a Videoton ellen is győzelmet érdemeltek volna, a bajnok Győrt pedig szó szerint „meggyilkolták”, pedig az ellenfelük sem játszott rosszul. Minden tekintetben lefutballozták a máskülönben roppant erős Győrt. Láttam a meccset, lenyűgöző volt a pécsiek játéka.

– Tavaly óriási meglepetésre bronzérmes helyre futottak be. Idén ismételhet a Honvéd?
– Az a csoda kategóriája volt, és a csodáknak van egy olyan tulajdonsága, hogy csak egyszer történnek meg. Mi azért megpróbálunk másodszor is csodát tenni. Egy biztos: nagyon izgalmas 11 forduló van még hátra, váratlan eredményekkel és a körülményekhez képest jó játékkal. Legközelebb a Paksot fogadjuk, amely ugyan utolsó előtti, de sokkal jobb csapat annál, mint amit a helyezése sejtet. Folytatni akarjuk a győzelmi szériánkat!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.