Spanyol belháború Szeged és Veszprém között

A Veszprém–Szeged rangadó sokáig magyar kézitusának számított, idén azonban már két „Don Carlos” csatája is.

Ch. Gáll András
2014. 03. 01. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Veszprém Arénában 2008 júniusi megnyitása óta még nem nyert magyar vendégcsapat. A szegediek szerint azonban ennek is eljött az ideje. A Pick legutóbb 2007-ben, a bajnoki finálé első felvonásán kerekedett felül Veszprémben, büntetőpárbaj után, 31-30-ra. Végül meg is kaparintotta az aranyérmet, ám azóta zsinórban hatszor a bakonyi gárda zárt elsőként. A megállapítás ezért már-már örök érvényű: aki király szeretne lenni, annak legalább egyszer a királynék városában is győznie kell.

A gyakorlat nyelvére lefordítva ez annyit jelent: mivel a két élklub az NB I-ben más csapattal szemben aligha veszít már pontot, döntenek az egymás elleni eredmények; a tavaly őszi, szegedi 23-22 után a Veszprém kétgólos sikerrel a tabella élére ugorhat, és a fináléban élvezheti a pályaelőnyt, így a Szegednek ha bajnok akar lenni, vagy szombaton kell pontot csennie, vagy a döntőben egyszer idegenben diadalmaskodnia.

Hogy a harmadik Csurgót hiba lebecsülni, az a hétközi kupanegyeddöntő első felvonásán bebizonyosodott, hiszen a somogyiak szerdán 25-24-re legyűrték a Picket. Iváncsikék is „vesztes előélettel” készülődnek, Ukrajnában ugyanis a Bajnokok Ligája utolsó csoportfordulójában – igaz, számukra már tét nélkül – kikaptak a Zaporizzsjától.

Tovább árnyalja az esélyeket, hogy mindkét fél pillanatnyi ereje sérült, illetve lábadozó játékosai állapotától függ. A hazaiaknál ismét pályára léphet a spanyol irányító, Chema Rodríguez, poszt- és honfitársa, Carlos Ruesga ellenben további pihenőre kényszerül. A pénteki edzést követően eldőlt, hogy Ortega a kétszeri térdsérülést szenvedett Nagy Lászlót is bevetheti.

A vendégek több sebből véreznek, a szerb Kekezovic, a spanyol Parrondo és a horvát Blazevic után bosnyák beállósuk, Vladimir Vranjes is harcképtelenné vált. Juan Carlos Pastor mester, a spanyol válogatottal 2005-ben világbajnoki címet nyert egykori szövetségi kapitány mindezek dacára eltökélten nyilatkozott: „Ennyien vagyunk, nem szabad azzal foglalkozni, hogy most ki sérült, kire nem számíthatok. Amíg van egy kapusom és hat mezőnyjátékosom, addig játszanunk kell. Úgy, azokkal, akik jelenleg a keretet alkotják. Nem volt sok időnk felkészülni a rangadóra, de tettük a dolgunkat, becsülettel dolgoztunk. Egy ilyen rangadón mindig fontos, az, hogy miként indul a meccs. Lényeges az is, hogy minél kevesebbet hibázzunk, mert az egy ilyen komoly mérkőzésen nem fér bele. Jó lenne persze nyerni, ez a célunk, minden profi sportolónak csak ez lehet, a Veszprém azonban európai csúcscsapat, és komoly játékerőt képvisel. Lényeges a bizalom, a szeretet, amit érzünk a szurkolók részéről. Most is jó lesz látni, mennyien eljönnek nekünk szurkolni.”

E tekintetben a másik Carlosnak még inkább irigylésre méltó a helyzete. A meccs azonban a pályán, egyenlő létszámok mellett dől el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.