Egy magyar expedíciót még érinthet a lavina a Mount Everesten

Klein Dávidék mászhatnak, Szlankóék már nem biztos.

Gabay Balázs
2014. 04. 22. 16:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három serpát még keresnek a pénteki, egyelőre 13 halálos áldozatot követelő jéglavinát követően, de ilyen magasságban – 5800 méter –, egy ekkora jégomlás után szinte semmi esély nincs arra, hogy még életben találjanak valakit. A hegyen nem történt még ekkora emberveszteséggel járó baleset.

A nepáli serpák, akik a fix kötélzet kiépítésében, teherhordásban, és vezetőként is helyt kell, hogy álljanak – vagyis nélkülözhetetlenek – kedden úgy határoztak, hogy mindannyian levonulnak a Csomolungma déli, nepáli alaptáborába, és hazamennek, ha a kormány nem hajlandó komolyabb összeget elutalni a halálos áldozatok családtagjainak. „Hosszan tanácskoztunk délután, és úgy döntöttünk, hogy testvéreink tiszteletére nem mászunk már az idén” – mondta az egyik hegyi vezető, Tulszi Gurung az AFP hírügynökségnek telefonon.

A korábbi hírek szerint a kabinet egyenként 400 dollárt különített el az áldozatok családjainak. A legkeményebb nyolcezres hegyeken dolgozó serpák némelyike évi 5-6 ezer dollárt is meg tud keresni munkájával, a nepáli éves átlagjövedelem 700-800 dollár körül mozog.

Megkerestük a 4bakancs hegymászóportál főszerkesztőjét, Barabás Lászlót, aki azt mondta, Kleinék expedíciója zavartalanul folytatódhat, hiszen a nepáli oldalon mászó serpák sztrájkja nem befolyásolja az északi alaptábor lakóinak életét. Dawa Sherpa, a SPAR Everest Expedíció (Kleinék expedíciója) szervezésében is közreműködő Asian Trekking Agency ügyvezetője kedden az MTI-nek ugyanarról számolt be, mint Barabás László. Mindketten úgy vélekedtek, hogy a 250 serpa által aláírt, gyakorlatilag fizetésemelésről szóló petíció benyújtását követően a hegyi vezetők nem fogják beváltani a fenyegetésüket, miszerint idén már nem másznak többször az Everesten. Mint azt Dawa Sherpa is elmondta, a déli és az északi oldalon – bár a nepáli rész sokkal veszélyesebb –, ugyanannyi a hegyi vezetők díjazása. Hozzátette, a sztrájk nem csak a pénzről szól, a serpák gyászolnak, és attól is tartanak, hogy a jéglavina megismétlődhet.

(Cikkünk megjelenését követően nem sokkal a nepáli kormány úgy döntött, hogy 50 százalékkal, 15 000 dollárra növeli a serpák biztosításának alsó határát, és segélyalapot hoz létre a mászás közben megsebesült hegyi vezetők és a munkájuk során halálos balesetet szenvedett serpák családjainak megsegítésére.)

A Klein Dávid csapatához tartozók közül egyedül a helyi szakács gyászol, aki édesapját veszítette el a jégomlásban. Ő hazament néhány hétre, de ezt követően, várhatóan május elején visszatér a hegyre.

A nepáli turizmus jelentős hányadát a magashegyi kereskedelmi expedíciók teszik ki, az államnak így mindenképp érdeke, hogy megállapodjon a hegyi vezetőkkel. A serpák is meg akarnak egyezni, hiszen többségük nem tudna olyan munkát találni, ami ennyi pénzt hozna, és amiből családjukat is el tudnák tartani.

Kleinék mászása tehát nem került veszélybe a déli oldalon bekövetkezett tragédia miatt, de egy másik csoport komoly akadályba ütközhet még a lavina miatt. A Szlankó Zoltán fémjelezte Sisapangma-expedíció meghiúsult, miután Barack Obama és a dalai láma találkozójára a kínai hatóságok vízumstoppal reagáltak. A négyfős csapat új tervet állított fel, és új csúcsnak vágott neki.

 

 

A Lhoce a világ negyedik legmagasabb hegye, és hatalmas feladatnak ígérkezik a megmászása. Főképp annak fényében, hogy egy részen ugyanaz az út vezet a Mount Everest és a Lhoce csúcsára. A pénteki lavina miatt mindenki levonult az északi alaptáborba, a felfelé vezető utat pedig lezárták, és egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor nyitják meg újra. Erről Szlankóék akkor értesültek, amikor már útban voltak az alaptábor felé.

Jelenleg mindenki a nepáli kormány és a serpák megállapodására vár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.