Igazolhat a Barcelona

A FIFA szerdán felfüggesztette a klub két átigazolási időszakból történt kizárását.

BL
2014. 04. 23. 11:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A FIFA tájékoztatása szerint a spanyol klub fellebbezése automatikusan halasztja a büntetés végrehajtását, a szövetség fellebbviteli bizottságának vezetője pedig jelezte, hogy szinte biztosan nem hoznak döntést a nyári átigazolási időszak kezdetéig.

A katalán klubot a FIFA április elején zárta ki a hazai és nemzetközi átigazolásokból, mert vizsgálata szerint az egyesület megsértette a fiatalkorúak szerződtetésére vonatkozó szabályokat. A szövetség ugyanakkor hangsúlyozza: az egyesület ebben az időszakban eladhat játékosokat, csak vásárolnia tilos.

A FIFA tavaly lefolytatott vizsgálata azt állapította meg, hogy a Barcelona a 2009 és 2013 közötti időszakban több 18 év alatti játékos megszerzésekor is vétett az előírások ellen. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy a szabálykönyv erre a területre vonatkozó pontjának 19. szakasza kimondja: egy játékost csak akkor lehet nemzetközi szinten átigazolni, ha betöltötte 18. életévét. Ugyanez a szakasz három, jól körülhatárolt kivételt említ meg, ezeket azonban csak az illetékes bizottság engedélyével lehet érvényesíteni. Az ítélet indoklása kiemeli: a mostani esetben az FC Barcelona tízszer is megsértette a 19. szakasz rendelkezéseit, és más játékosokkal kapcsolatban is vétett a versenyszabályok ellen.

Az egyesületet az átigazolásból való kizárás és a 450 ezer svájci frank (körülbelül 110 millió forint) pénzbüntetés mellett arra is kötelezték, hogy 90 napon belül legalizálja a kérdéses játékosok helyzetét.

Az FC Barcelona a büntetés kihirdetése után jelezte, hogy fellebbez, sőt azt is kilátásba helyezte, hogy az esetleges sikertelen fellebbezést követően a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.