Kovacevic: csonkolt lábbal, teljes szívvel

Kosárlabdázóként vagy sportlövőként, de Natasa Kovacevic tragikus balesete után is megmaradna élsportolónak.

Ch. Gáll András
2014. 04. 03. 1:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel manapság a feledhetetlen nagyjából azt jelenti, hogy ideig-óráig talán emlékezünk rá, nem árt felidézni: 2013. szeptember 7-én a Győr soproni edzőmeccsre utazó női kosárlabdacsapatának busza Kapuvárnál személyautóval ütközött és felborult, a baleset következtében Tapodi Péter klubigazgató és Fűzy Ákos vezetőedző elhunyt, a játékosok közül pedig Natasa Kovacevic szenvedte el a legsúlyosabb sérülést. A már tizenévesen klasszisjelöltnek számító játékos elveszítette a bal lábszárát, de a hitét, a bizakodását soha. Már műtétje, lábadozása, rehabilitációja alatt olyan hírek érkeztek róla, tőle a kórházból, amelyek egy hollywoodi filmforgatókönyv alapjául is szolgálhatnának. A valóság azóta is, lassan hét hónapja felülmúlja a képzeletet.

Natasáról most már, túl az első megrázkódtatáson és a bizonyára azzal járó dackorszakon, kijelenthető: nemcsak teljes életet élő ember, hanem sportoló is akar maradni. Amint tehette, a szó szoros és átvitt értelmében is megindult efelé, egyre határozottabb lépésekkel. Természetes volt, hogy autót fog vezetni, újra feltűnt egykori csapata, a Crvena zvezda meccsein – azt a barátságos mérkőzést persze végképp nem hagyta volna ki, amelyet tavaly novemberben a Győr játszott a belgrádi Vörös Csillag ellen –, és a labdát is a kezébe vette, legalább a testvérével vívott dobópárbaj erejéig. Azonban nem csinált titkot belőle, hogy messze nem érné be ennyivel, a közelmúltban leszögezte: „Már ezzel az ideiglenes protézissel is napról napra jobban megy a járás, és ha minden jól alakul, teljes értékű játékosként szeretnék visszatérni a pályára. A paralimpia szóba sem jöhet.”

Olyannyira nem, hogy egy alternatív sportágba is belefogott, a sportlövészetbe. Még a kórházi ágyán olvasott egy sorstársáról, aki láb nélkül, a nulláról kezdte a lövészetet, és szép sikereket ért el benne; ezen nekibuzdulva tett is egy próbát. Ezt követően meghívták a szerb válogatott edzésére, ahol nemcsak eltökéltségével, hanem remek érzékével is általános döbbenetet keltett. A sportágban ismertnek számító Zorana Arnautovic már szaktanácsokat és bátorítást is adott neki, bár utóbbira aligha volt szüksége. Vagy ha mégis, erőt meríthet a mi Takács Károlyunkból, aki katonatiszt lévén 1938-ban egy gránátbaleset során elvesztette jobb kézfejét, de megtanult ballal lőni, és 1948-ban, majd 1952-ben is olimpiai bajnoki címet szerzett. Vagy Halassy Olivérből, akinek gyermekkorában villamosbaleset csonkolta a bal lábát, ezért megkereste azokat a sportágakat, amelyekben ez nem jelentett számára behozhatatlan hátrányt, így vízilabdában olimpiai, úszásban pedig Eb-aranyat nyert.

Hogy megingathatatlan jellemek napjainkban is járnak köztünk, arra – Kovacevic mellett – Karol Bielecki a bizonyíték. A lengyel válogatott kézilabdázó 2010 júniusában a pályán, egy szerencsétlen mozdulat következtében szenvedett olyan szemkárosodást, hogy bal szemére elveszítette a látását, de mindmáig a világ élvonalában küzd, ezt legutóbb hétfőn, a Rhein-Neckar Löwen – Kielce BL-nyolcaddöntőben tapasztalhattuk.

A lehetetlen talán valóban nem létezik – a dél-afrikai futó, Oscar Pistorius is ezt igazolta, de az ő esetét most egyéb okokból hagyjuk –, az ellenben újabb lehetőség, hogy a kontinentális kosárlabda-szövetség, a FIBA Europe a sportág ifjúsági nagykövetévé választotta Natasa Kovacevicet. Ha valaki, ő aztán minden, napi gondokon őrlődő, csip-csup problémák miatt kedvét vesztett sportoló, sőt ember számára idol lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.