Lemásolnák Budapestet Montpellier-ben

Legalább három érem a célkitűzés dzsúdósaink számára az Európa-bajnokságon.

2014. 04. 23. 14:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy éve, a hazai rendezésű Európa-bajnokságon Csernoviczki Éva (48 kg) a dobogó legfelső, Joó Abigél (78 kg) és Bor Barna (+100 kg) a dobogó harmadik fokára állhatott; s Tóth László, a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) elnöke Montpellier-ben legalább ilyen, de inkább még jobb produkcióra számít. „A minimális célkitűzésünk most is három dobogós hely, de ebből akár öt is lehet, köztük több arany. Igazából most zajlik le a londoni olimpia utáni generációváltás, ezért a meglepetések Eb-je is lehet Franciaországban” – nyilatkozta sportági vezető az MTI-nek. S bár az esélyeseket nem nevesítette, a budapesti érmeseink mellett az új súlycsoportjába, a 73 kilogrammba egyre jobban beleerősödő olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós, a tavalyi Rio de Janeiró-i vb-n meglepetésre ötödik helyen zárt Tóth Krisztián (90 kg), valamint a vb- és Eb-bronzzal rendelkező Karakas Hedvig (57 kg) alkotja válogatottunk derékhadát.

Megjegyzendő ugyanakkor, hogy Rio de Janeiróban érem nélkül maradtunk, s Tóth mellett más pontszerzőnk nem volt; Csernoviczki pedig azóta nem nyert meccset, hogy a vb-n az első akadályt még vette. Ez augusztus 26-án volt, majdnem nyolc hónapja. Igaz, olimpiai bronzérmesünk azóta csak a párizsi Grand Slam-tornán indult el, ahol rögtön kikapott egy koszovói versenyzőtől. Csernoviczkinek Montpellier-ben mindenesetre Charline Van Snickkel nem kell számolnia, aki tavaly az Eb-döntőben az ellenfele volt – s akitől az olimpián kikapott –, a belga hölgy pozitív doppingtesztje miatt kétéves eltiltást kapott, kokainnal bukott meg. Versenyzőnk a világranglistán a nyolcadik, s bár Európából senki nem előzi meg, az ukrán Marina Csernyakkal, a már szóba hozott koszovói Distria Krasniqivel és a franciák mindössze 18 éves nagy reménységével, Amandine Buchard-ral is meggyűlhet a baja. Utóbbi már tavaly novemberben GP-t nyert Abu-Dzabiban, februárban pedig az említett párizsi Grand Slam-tornán vb-erősségű mezőnyben lett bronzérmes, vagyis hazai pályán sem száll inába a bátorsága.

Válogatottunkból a világranglistán a már kétszeres Európa-bajnok Joó Abigél (nyitóképünkön) áll legelőrébb, súlycsoportjában a harmadik. Európából a franciák klasszisa, a világbajnok Audrey Tcheuméo előzi meg, aki az olimpia bronzmeccsén legyőzte. S emlékezhetünk, egyáltalán nem kímélte a KSI versenyzőjének akkor már sérült térdét


Az Eb programja a magyar indulókkal:

csütörtök: nők, 48 kg (Csernoviczki Éva), 52 kg, 57 kg (Karakas Hedvig, Szabó Katinka); férfiak, 60 kg, 66 kg  (Hagyó Gábor, Zámbori Bence)

péntek: nők, 63 kg (Gercsák Szabina), 70 kg (Szabó Franciska); férfiak, 73 kg (Ungvári Miklós), 81 kg (Csoknyai László, Krizsán Szabolcs)

szombat: nők, 78 kg (Joó Abigél), +78 kg; férfiak, 90 kg (Tóth Krisztián, Fogasy Gergő), 100 kg (Cirjenics Miklós), +100 kg (Bor Barna)

vasárnap: férficsapatverseny (Zámbori Bence, Hagyó Gábor, Csoknyai László, Krizsán Szabolcs, Tóth Krisztián, Fogasy Gergő, Kiss Norbert); női csapatverseny (Keller Bettina, Szabó Katinka, Gercsák Szabina, Szabó Franciska)

Az előcsatározások mindennap 10, a vigaszági küzdelmek és az éremcsaták 16 órakor kezdődnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.