Veszprémi álom, rémálomszerű ellenfelekkel

Teljesnek és irdatlanul erősnek tekinthető a Final Four mezőnye: Veszprém, Kiel, Flensburg, Barcelona.

Ch. Gáll András
2014. 04. 27. 6:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután szombat délután 31-26-ra elintézték a PSG Handballt, és kettős diadallal, ráadásul pályafutásuk során először jutottak be a bevezetése, öt év óta áhított négyes döntőbe, a veszprémi kézilabdázók irigylendő helyzetben várhatták ellenfeleiket: páholyban, semlegesként vagy szurkolóként hátradőlve. Ám ha nézték a meccseket, bizonyára hamarosan pózt váltottak, mert őrült izgalmaknak lehettek tanúi.

A Barcelona hétgólos hátránnyal és nemcsak ezért lehajtott fővel, hanem a pénteken elhunyt futballedző, Tito Vilanova emlékének adózva, gyászszünettel kezdett a Rhein-Neckar Löwen ellen. Egy ideig úgy tűnt, örömre ezen az estén szemernyi okuk sem lesz a katalánoknak, mert a németek szilajul tartották magukat. Szünetre azonban négy góllal, 15-11-re megugrott a Barca, a második félidő közepére aztán hatra növelte a különbséget, ledolgozta a hét gólt, sőt, a hajrában már kilenccel meglépett. A végét azonban majdnem elrontotta, mert a Löwen az utolsó percre visszajött mínusz hétre, de annál tovább már nem. A Barcelona végül 31-24-es győzelemmel, 62-62-es összesítéssel, több idegenben lőtt góljával lépett tovább.

Klasszis szélsője, Victor Tomas szerint azzal, hogy hatos falas védekezését megnyitotta, majd a játékos, mint ahogyan általában a pályán teszi, ezúttal is magasan elrugaszkodva a talajtól, hozzátette: ennek a mérkőzésnek örökre helye lesz a klub történetében. „Tito Vilanova és a keresztapám emlékének ajánlom ezt a mérkőzést – jelentette ki Xavi Pascual edző, és nem kevésbé fennkölten azzal folytatta: – Ma nem technikai vagy taktikai eszközökkel nyertünk, hanem azzal, hogy meg akartuk őrizni a büszkeségünket, és ezért mindent megtettünk.”

Az, hogy a mannheimiek kiesése dacára mégis két német gárda lesz a Final Fourban, a Flensburgnak köszönhető. Az északiak két gól előnyt vittek magukkal Szkopjéba, ahol félidőre újabb ötöt tettek ehhez hozzá, ám a Vardar őrült rohammal fordított. Mégis a Flensburg ment tovább, mert az utolsó fél percben Eggert büntetőből 27-25-re szépített, és mivel az eredmény már nem változott, ez 49-49-es összesítés mellett, szintén az idegenben lőtt több gól miatt német sikert jelentett.

Mivel két párharc végkimenetele is csak egy hajszálon múlt, még szebben mutat az a skalp, amely a Veszprém övén fityeg: a PSG feletti kettős győzelem és az összesítésben plusz hetes gólkülönbség.

(A május 31. – június 1-i, kölni végjáték negyedik résztvevője minden bizonnyal a Kiel lesz, amely vasárnap délután saját csarnokában tízgólos előnyből indul a Vardar Szkopje ellen.)

Az elődöntőket kedden Bécsben sorsolják: ha nem tűnnénk telhetetlennek, a Flensburgot kívánnánk ellenfélnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.