Erdei Zsolt és Miklós Edit is a kitüntetettek között

„A sport jó nevelőerő, ezért is áldoz rá a kormány” – mondta Simicskó István.

TK
2014. 05. 05. 16:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A díjakat Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Simicskó István sportért felelős államtitkár adta át. „A tehetség nélkülözhetetlen, de hit és szorgalom nélkül nem ér semmit” – kezdte köszöntő beszédét Balog Zoltán, majd kiemelte, hogy a „vasárnapi kézilabdadöntő után különösen örömteli a magyar sport napját ünnepelni” – utalt a Győri Audi ETO KC Bajnokok Ligája-sikerére. A miniszter arról is beszélt, hogy „sportnemzet vagyunk, de még nem vagyunk sportoló nemzet”, ám a kormány elhivatottságát jellemzi, hogy több mint ezer településen épül valamilyen sportlétesítmény.

Simicskó István pohárköszöntőjében kiemelte, hogy a lelki igényességnek a sportolókból sem szabad hiányoznia, s nagyon fontos, hogy a gyerekek a sportban is legyen igényesek. „A sport jó nevelőerő, ezért is áldoz rá a kormány, ezzel is hozzájárulva a nemzeti önbecsülés növeléséhez” – mondta, majd Balog Zoltánnal együtt átadták a díjakat.

Csík Ferenc-díjat kapott a magyar sport területén elért kiemelkedő eredményeinek elismeréseként Erdei Zsolt, világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes ökölvívó, Miklós Edit, 2012 és 2013 legeredményesebb magyar sízője, a szocsi téli olimpia hetedik helyezettje, valamint S. Kovács Ádám, a magyar karate legeredményesebb sportolója.

„Megtiszteltetés, hogy ilyen szakemberekkel lehetek együtt az ünnepségen. A pályafutásom lezárásában adatott meg, hogy ilyen díjban részesüljek. Bízom benne, hogy pályám további része hasonlóan sikeres lesz és akkor a szakembereknek járó díjat is kiérdemelhetem” – nyilatkozta Erdei Zsolt.

„Remélem, az én díjam segíteni fog a sportágnak abban, hogy minél több gyermeknek bizonyítsam, a mostoha körülmények közül is ki lehet törni ebben a sportágban” – mondta Miklós Edit.

Bay Béla-díjat vehetett át hosszabb időn át végzett kiemelkedő edzői tevékenysége elismeréseként Kondás Elemér, a DVSC-TEVA labdarúgócsapatának vezetőedzője, Oláh Tamás, a KSI kajak-kenu szakosztályának szakvezetője és Udvarhelyi Gábor párbajtőr-mesteredző.

Kemény Ferenc-díjat kapott a sport területén végzett kiemelkedő oktatói tudományos tevékenysége elismeréseként Kalmár Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának docense, Kis Mihály, az újbudai Grosics Gyula Általános Iskola igazgatója és Orosz Ferenc sportújságíró és sportmenedzser.

Esterházy Miksa-díjat vehetett át a sport népszerűsítésében a lakosság fizikai és erkölcsi állapotának fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Jakab János labdarúgó-sportvezető és szervező, Kunszt Gábor sportvezető, akinek elnöki tevékenysége idején a Budapesti Honvéd a legeredményesebb egyesületté vált, Lőwenstein Pál többszörös siketlimpiai bajnok, valamint Polyák József, a magyar karatesport alapítója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.