Guttmann átka és Beto apjának a szelleme döntött

A Benficán volt magyar edzője mellett két rossz büntető fogott ki, a Sevilla kapusa égi segítséget említett.

Deák Zsigmond
2014. 05. 15. 3:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha az előzményeket nem ismerve kellene értékelni a labdarúgó Európa-liga idei torinói fináléját, azt mondhatjuk, a szerencsésebb, s egyben az elhivatottabb csapat nyerte a trófeát. Hiába játszott összességében némi fölényben a Benfica, a Sevilla ügyesen törte meg a támadásokat, a kevés helyzet pedig mindkét oldalon kimaradt. A rendes játékidő és a hosszabbítás utáni 0-0 után a büntetők döntöttek, amelynek során, ha lehet így mondani, klasszis különbség mutatkozott a felek között. A spanyolok portugál kapusa, Beto honfitárs csapata rúgói közül Rodrigo és Cardozo 11-esét is kifogta, sevillai részről viszont védhetetlen bombák zúdultak a hálóba, az utolsó Gameiróé volt, így 4-2-vel az andalúzok nyertek és hódították el 2006 és 2007 után harmadszor is a trófeát.

A látottak alapján ki kell emelnünk a Sevilla kapusedzője, Javier Garcia tökéletes munkáját, aki Betót segítette, illetve Unai Emery vezetőedző szakmai és lelki felkészítését. Emery meg is említette kollégáját értékelésében: „Sokan keményen megdolgoztak ezért a sikerért a stábunkból, de ki kell emelnem Javi Garciát, aki nagyszerű hatással volt Betóra. Mindkét gárda megérdemelten került a fináléba, ahol kiegyenlített játék folyt. Csapatom a fáradtság ellenére a legnehezebb pillanatokban is nagy maradt, jól kezelte a feszültséget és a tétet.”

Beto kapus a Sevilla szurkolóinak ajánlotta a diadalt, majd szellemi síkra terelte a témát: „Elhunyt édesapám itt volt velem most is, mint mindig, ő is segített fentről, így minden a lehető legjobban alakult.”

Innen már tényleg csak egy lépés megemlíteni a Benficát két BEK-diadalra vezető egykori magyar sikertréner, Guttmann Béla elhíresült átkát, aki száz évre „letiltotta” a lisszaboniakat a nemzetközi győzelemről. 1962 óta 52 esztendő telt el, no meg a mostanival együtt a nyolcadik elveszített kupafinálé

Ezequiel Garay, a portugálok kiváló argentin védője a múlt helyett inkább a jövőbe tekintett: „Nehéz ilyenkor mit mondani, amikor mindent megteszünk a sikerért, egy hajszálon múlik, mégsem jön össze. Ám előre kell néznünk, hiszen szombaton következik a portugál kupadöntő.”

Ez a harmadik trófeája lenne az idén a Benficának a bajnokság és a Ligakupa után, de talán mondani sem kell, a legfontosabbat „intézte el” Guttmann és Beto-papa szelleme

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.