Csúnyán megfizettették a Veszprémmel a tanulópénzt

Jogos követelés, hogy határt kell szabni a bírói részrehajlásnak. Nagyék elismerik, hogy nem játszottak elég jól.

Ch. Gáll András
2014. 06. 02. 8:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Flensburg által végül 30-28-ra megnyert finálé szünetében a műsorközlő odasétált a veszprémi tábor elé, és azt rikoltotta a mikrofonba: hullámozni fogunk, és úgy döntöttünk, hogy a magyarokkal kezdjük. Több okból is szimbolikus értékűnek tekinthettük e kezdeményezést, hisz egyrészt a szervezők legalább engedélyezték, hogy valamiben mi is elsők legyünk, másrészt a hullámzást valóban mi kezdtük, csak éppen jóval korábban, és a pályán.

Általános ugyanis a vélekedés, hogy a szombati elődöntő első félidejében három góllal is vezető Veszprém a Kiellel szemben magát verte meg, annyi indításgólt kapott. A nemzetközi közvéleményt nem is ez döbbentette meg, inkább a másik ágon a Barcelona kudarca a Flensburg ellenében. Pedig a kettő annyiban azonos tőről fakad, hogy míg a magyar bajnokság kétcsapatos, addig a spanyolt a gazdasági válság tulajdonképpen egycsapatossá szűkítette. A Barca pontveszteség nélkül zárt hazájában az élen, és részben talán e szokatlanul kényelmes szezonja miatt bukta el hatgólos előnyből a Flensburg elleni végjátékot. No meg azért, mert a „minden héten háború” típusú Bundesliga arra készíti fel az egyleteit, hogy bármely szituációban, bármely ellenféllel szemben legyen egy bevethető taktikai vagy összeállításbeli fegyverük.

A Veszprémnek bezzeg nem akadt válasza a Kiel hatos falára, és Ortega tréner egyetlen másodpercre sem merte lecserélni két klasszis, ám ezúttal nem villogó átlövőjét, Nagy Lászlót és Ilicset. Az is gerjesztette az indulatokat, hogy a hírek szerint Chema Kölnben szembesült azzal, hogy klubja az ő posztjára igazolná a Kiel még nem egészen 24 éves izlandi irányítóját, Palmarssont. Nos, ha így igaz, akkor spanyol barátunk az elmúlt két-három hónapban egyáltalán nem olvasott kézilabda témájú cikkeket, fórumokat, honlapokat, mert azok egy ideje már csócsálják ennek az ügyletnek az esélyeit.

A 29-26-os szombati végkifejletet azért mindenki elfogadta realitásként, a biztosítékot a vasárnap, a Barcelonától elszenvedett 26-25 csapta ki. Pontosabban nem is a vereség ténye, hanem annak módja, az, hogy a fehérorosz bírók a hajrában addig engedték támadni az egygólos előnyben lévő Barcát, amíg az gólt nem szerez. „Cserébe” elnézték Chemának, hogy e méltánytalanság miatt őrjöng, a palánkot rugdalja; régi igazság, hogy az a játékvezető tetteti magát vaknak és süketnek, akit azért támadnak, mert támadható.

A veszprémi vezérkar vasárnap este azt fontolgatta, hogy a történtek kivizsgálását kéri a kontinentális szövetségtől, az EHF-től. Azt persze senki sem reméli, hogy a mérkőzés újrajátszását rendelik el, és a napokban ismét Kölnbe utaztatják a két riválist, a fehérorosz ítészeket pedig kalodába zárják és a város főterén közszemlére teszik ki; annyit azonban nem árt olykor jelezni, hogy mindennek van határa, és legalább a látszatra ügyelni illenék.

Mindamellett a magyar játékosok inkább saját teljesítményüket értékelték, kérdésünk is arra irányult, vajon Final Four-újonc voltukból automatikusan következik-e, hogy a tanulási folyamatot végig kell járniuk, illetve a tanulópénzt meg kell fizetniük.

„Nem feltétlenül, mert jobb eredményt is elérhettünk volna, a negyedik helyezésnél legalábbis több van a csapatunkban” – szögezte le Fazekas Nándor.

A Barcelona színeiben 2011-ben már BL-t nyert Nagy László pedig úgy fogalmazott: „Nem volt törvényszerű, hogy kétszer kikapjunk. A Kiel ellen nem azért nem nyertünk, mert a Veszprémnek ez az első döntője, hanem mert nem játszottunk jól. De az is igaz, hogy a Kiel és a Barcelona is rutinos csapat, ezért bármelyiküket nagyon nehéz legyőzni, meg kell érni erre.”

Carlos Ortega edző is e szellemben mondta, hogy a következő szezonban megváltozott kerettel, nagyobb variációs lehetőséggel és még több munkával ismét megcélozzák a négybe kerülést, és ha sikerül, akkor azon belül az előrelépést is.

Így legalább a nevető harmadik státusza elérhetővé válik. Bár egyet aludva a történtekre és a kölni két napra, azért egy részben elismerő, részben biztató mosoly e negyedik helyért is kijár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.