Alaposan eláztak fiataljaink a felcsúti esőben

Szörnyű védőjátékkal katasztrofális vereséget szenvedett Magyarország Portugáliától az U19-es labdarúgó-Eb-n.

Ch. Gáll András
2014. 07. 22. 20:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az U19-es Európa-bajnokság nyolcas döntőjének második fordulója számunkra kedvező fejleménnyel kezdődött: Ausztria az A csoportban 3–0-ra legyőzte Izraelt, ami azt jelentette, hogy akár 4–0-ra is kikaphatott Magyarország Portugáliától, a harmadik körben, pénteken akkor is elég lett volna egy döntetlen a szentföldiekkel a csoport harmadik helye – s ezzel a jövő évi, új-zélandi U20-as világbajnokságon való szereplés – kivívásához. De hát ennyire nem kellett előre szaladni, a legegyszerűbb az lett volna, ha a felcsúti Pancho Arénában megverjük az ibériaiakat.

Gyorsan kiderült, ez nem lesz olyan egyszerű, Luis Rafael már a második percben majdnem kettétörte Székely György kapujának keresztlécét egy gyilkos, ballábas bombával. Ebből kiderül, hogy Mészöly Géza, a fiatalok szakvezetője kapust cserélt a szombati, osztrákok elleni meccshez képest, meg még három játékost: a betliző Hrabina Alex mellett kimaradt a két Bobál és Medgyes Zoltán, helyükre Székely, Lenzsér Bence, Forgács Dávid és Balog Norbert került.

Szakadt az eső, a gyepen bokáig ért a víz, de így is 3500-an biztatták a hazaiakat. A 16. percben Németh Márió remek szabadrúgással veszélyeztetett, a labda alig kerülte el a bal sarkot. Bátrabban játszottunk, mint az osztrákok ellen, mindenesetre szombaton ilyenkor már 2–0 volt oda

Ám a 31. percben bekövetkezett, ami addig is a levegőben lógott, Asztalos felvágta a tizenhatoson belül Rodriguest, aki a megítélt büntetőt a bal felső sarokba vágta. 0–1. Két percre rá Silva fejelt fölé abszolút gólhelyzetben, elég nagy volt a baj

A 45. percben a milanos Tamás Krisztián hatalmasat hibázott, otthagyta a labdát a tócsában Rodriguesnek, aki pofonegyszerűen bepasszolta André Silvának, és a center könnyedén a hálóba tette a labdát. 0–2.

A 65. percben Silva lecsapott egy elakadó labdára, Székelyt is kicselezte, majd a jobb kapufát találta el. Egy percre rá azonban javított: Martins beadását a center 8 méterről a jobb sarokba bólintotta. 0–3. Kezdett kínossá válni a dolog Hélio Sousa, a vendégek edzője már a nagy sztárt, Marcos Lopest is lecserélte, hadd pihenjen az elődöntőre.

A 73. percben megvolt a becsületgól. Varga Szabolcs szépen elfutott a bal szélen, beadását Balogh átlépte, és az érkező Mervó a hálóba bombázott. 1–3.

A 75. percben Gelson Martins a teljes magyar védelmet kicselezte, majd a bal sarokba lőtt. 1–4. A 89. percben Silva immár három gólnál járt, egy újabb védelmi hibát használt ki közelről. 1–5. És berúgta önmaga negyedik gólját is a 92. percben, amivel összesített gólkülönbségünk 2–9-re romlott, Izraelé 0–6, így pénteken már az esetleges döntetlen nem nekünk kedvez

Az eredménnyel biztossá vált, hogy a csoportból a 6-6 pontos Portugália és Ausztria jutott be az elődöntőbe, az pedig pénteken dől el, hogy Magyarország vagy Izrael jut ki a jövő évi U20-as vb-re.

Magyarország–Portugália 1–6 (0–2)

Felcsút, Pancho Aréna, 3695 néző. v.: Tore Hansen (norvég)
Magyarország:
Székely – Talabér, Asztalos, Lenzsér, Tamás – Németh M. (Mervó, 46.), Nagy D., Kalmár – Farkas Z. (Zsótér, 46.), Balogh N., Forgács.
Portugália:
André Moreira – Mauro Riquicho, Joao Nunes, Domingos Duarte, Rafa –  Francisco Ramos, Podstawski, Marcos Lopes – Gelson Martins (Jorge Intima, 77.), André Silva, Ivo Rodrigues.
Gólok:
Mervó (73.), ill. Ivo Rodrigues (32., 11-esből), André Silva (45., 65., 89., 92.), Gelson Martins (75.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.