A román hátvédből lett vészkapus a mennybe ment

A bolgár Ludogorec kiállított kapusa helyére állított Cosmin Moti két védésével bevonult a futballtörténelembe.

Ch. Gáll András
2014. 08. 28. 7:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ludogorec igazi kiscsapat. Még mindig az. Pedig az egy évtizede még negyedosztályú, ma is csupán hatezres stadionban szűkölködő egylet tavaly az Európa-ligában már megmutatta magát a kontinensnek: csoportelsőként, öt győzelemmel és egy döntetlennel jutott az egyenes kieséses szakaszba, ott kipottyantotta a Laziót, majd a nyolcaddöntőben a Valenciának adta meg magát. Szerdán pedig felnyomult a BL-főtáblára, méghozzá egészen valószínűtlen módon. A román Steaua Bucuresti 1–0-s előnnyel érkezett a visszavágóra, és az eredményt egészen a 90. percig őrizte, ám ekkor a csereként beküldött Wanderson kifejelt szögletrúgás utáni, 20 méteres kapáslövéssel egalizált.

A hosszabbításban újabb gól nem esett, a hazaiak kapusát azonban a 119. percben, ziccerben elkövetett, szándékos szabálytalanságért kiállították. Jó hír volt a bolgárok számára, hogy a tizenhatoson kívül történt a vétség, ám rossz, hogy további cserelehetőség nem lévén a büntetőpárbajra nem maradt kapus. Legalábbis főállású nem, így valósággal odarimánkodták a háló elé a román hátvédet, Cosmin Motit. Aki egykori Dinamo-játékosként a Steaua ősi ellenfelétől érkezett, motivációnak tehát bizton nem volt híján.

Ezt igazolandó, ő lőtte be az első tizenegyest, majd kölcsön kesztyűben és Cvorovic kölcsön kapusmezében odaállt a gólvonalra. Azaz dehogy állt, és dehogy a gólvonalra. Folyamatosan táncolt, ugrált, mozgott, nemcsak oldalt, hanem előre is, de a játékvezető talán úgy érezte, bántotta már eleget a Ludogorecet, ennyi belefér, ezért nem regulázta meg Motit. Aki viszont jobbra vetődve kiütötte a második, félmagas Steaua-löketet, és mivel az övéi is egyet hibáztak öt kísérletből, jöhetett a szétlövés. Ennek során a második labdát fogta meg, ismét a jobb saroknál, a hibázó ezen a szinten érthetetlen módon nem tudta, hogy amatőr kapusnak tilos a jó keze felé célozni.

Moti dicsőségét ez azonban a legkevésbé sem csorbítja. Önkívületi állapotban indult ünnepelni, a palánkon átvetve magát valószínűleg megjavította a román és a bolgár labdarúgás magasugrócsúcsát, majd átadta magát a rajongó tömegnek. Az egyik oldalról a szurkolók, a másikról a játékostársak zuhantak rá, és ha mindezt túlélte, komoly gondot okoz a BL-főtáblás Ludogorec trénerének.

Akinek el kellene döntenie: akkor mostantól ki az első számú kapus?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.