Csapadékos vízilabdás nyár: ezüsteső

Férfi pólóválogatottunk a szerbek elleni, harmadik idei döntőjét is elveszítette, ezúttal büntetőpárbajban.

Ch. Gáll András
2014. 08. 24. 11:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június, Világliga, Dubaj: Szerbia–Magyarország 10-6. Július, Európa-bajnokság, Budapest: Szerbia–Magyarország 12-7. Augusztus, Világkupa, Almati: Szerbia–Magyarország 7-7, ám büntetőpárbaj után 11-9, ismét oda. Három finálé ugyanabban a szereposztásban, idén nyáron a harmadik jelentős férfi vízilabdatornán. És a harmadik vereség. A korábbi két döntőről többször elmondtuk, érdemi esélyünk nem is volt. Első alkalommal 3-0-s utolsó negyeddel sikerült 3-10-ről 6-10-re kozmetikázni a végkifejletet, a Margitszigeten félidőre 7-2-re léptek meg a szerbek.

Akik Kazahsztánban természetesen triplázásra készültek, a mieink pedig trónfosztásra. Bár jelentősen árnyalta az esélyeket, hogy a hatalomátvételre legméltóbb „királyfinkat”, Varga Dénest elveszítettük. Szombaton, az Egyesült Államok elleni, 7-5-re nyert elődöntő hajrájában ugyanis brutalitásért végleg kiállították, amiért egymeccses, automatikus eltiltás járt. Ráadásul ekkor ismét a szerbek tempóztak szembe, hiszen annak dacára, hogy a felismerhetetlenségig cserélték ki Eb-aranyérmes keretüket, a délszláv elődöntőben 7-4-re elporolták a horvátokat. Amúgy a három világversenyt tekintve egész nyáron egyetlenegyszer kaptak ki; történetesen a magyar válogatottól, még az Eb csoportrangadóján, 8-6-ra. A döntő persze mindig más műfaj, különösen Varga Dénes nélkül, erre utalt Benedek Tibor szövetségi kapitány nyilatkozata is az amerikaiak elleni, szombati sikert követően: „A győzelem megvan, de nagy árat fizettünk, Dumi nem játszhat a döntőben. Erről azért most beszélnünk kell. Nem lesz egyszerű, de meg fogjuk oldani.”

Sokáig úgy tűnt, sikerül is. Együttesünk többször is két góllal vezetett, először 4-2-re, utoljára 7-5-re. Ekkor azonban mintha a maga részéről befejezettnek nyilvánította volna a meccset, a lövések vagy elmaradtak, passzá gyengültek, vagy a blokkban haltak el, vagy telibe trafálták a kapust. Az ellenfél így 7-7-re egalizált, amivel picit talán saját magát is meglepte, hosszabbítás híján kezdődhetett a büntetőpárbaj.

Ebben sajnos egyértelművé vált a szerb mentális fölény: a mi kapunkba mind a négy löket monoton bezuhant, Decker sajátos bukó mozdulattal, eredmény nélkül kísérelt meg védeni, Bátori labdáját ellenben kipaskolta Zsivojinovics, Hosnyánszky pedig szétforgácsolta a felső lécet. Így az utolsó párnak már próbálkoznia sem kellett, a szerbek 4-2-re nyerték a büntetőpárbajt, 11-9-re meccset, és 3-0-ra az idei nyarat, a világgal és a magyar válogatottal szemben.

Benedek Tibor szövetségi kapitány első felindulásában csupán annyit sóhajtott a válogatott honlapjának, a Vlv.hu-nak nyilatkozva: ,,Nehéz most bármit mondani... A 7-7-tel nem volt bajom, az ötméterespárbajról azt gondoltam, hogy nem fogunk tudni kikapni, de sajnos nem így alakult.”

Csapatunk ezzel ezüstesőben töltötte az idei nyarat – ami azért nem ítéletidő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.