Federer hatodszor lehet amerikai bajnok

Közeleg az év utolsó tenisz Grand Slam-versenye, a US Open. Férfi egyesben lesz kiért izgulni, például az ötszörös győztes Roger Federerért, a címvédő Rafael Nadal viszont nem indul.

Varga Dávid
2014. 08. 24. 8:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rajongók világszerte várják augusztus 25-ét, amikor New Yorkban két hétre újra a tenisz kerül középpontba. Vajon ki ül a férfi egyes trónjára? A címvédő Rafael Nadal biztosan nem, hiszen továbbra is a sérült jobb csuklójával küszködik. Wimbledon óta nem versenyzett, keményen edz, kötéssel a kezén, de a US Openen nem tud részt venni. Ez címvédőként 2000 ranglistapontjába kerül.

 

Novak Djokovics finoman szólva sincs formában. A wimbledoni bajnoki címe után kemény pályán két győzelmet és két vereséget produkált. Nem is az a vészjósló, hogy kikapott Robredótól vagy a bombaformában játszó Tsongatól, hanem ahogy kikapott. A szerb ugyanis rosszul játszott. Talán a nősülés, talán az érkező trónörökös, esetleg a motiváció (és Nadal) hiánya lehet az ok? Hisz az év végi világelsőséghez – főleg ha a spanyol nem tér vissza időben – gyakorlatilag nem fér kétség. Mindenesetre ha valaki, akkor Djokovics ki tud mászni a gödörből, és talán szeptember 8-án újra letépheti magáról a pólóját örömében...

Az ATP világranglista harmadik helyezettje, Roger Federer a legjobb formában lévő játékos a mezőnyben. A 33 éves svájcit tavaly már sokan temették, aztán idén szép lassan minden hantot lerázott magáról. Az utolsó négy versenyéből megnyerte Hallét, döntőzött Wimbledonban és Torontóban, majd élete 80. tornagyőzelmét aratta Cincinnatiben. 12/4 a mérlege a Top 10-esek ellen, ami bizakodásra ad okot. 33 évesen is régi önmagát idézi, egy Grand Slam-győzelemhez viszont 7 három szettes meccset kell nyerni, ami a szakértők szerint is pokolian nehéz. Persze ehhez Federernek és edzőjének, Stefan Edbergnek is lesz néhány szava.

A pokoli szó Andy Murray egész szezonjára is használható. Nincs tornagyőzelme, veszélyben az év végi londoni részvétele, és az edzőváltás sem jött be. Amélie Mauresmo ide vagy oda, a skót idén még nem nyert Top 10-es játékos ellen (0/5 a mérlege), márpedig aki kilencedik kiemeltként vág neki egy Grand Slamnek, az már a negyeddöntőben is a legjobbak közül kaphat ellenfelet.

Álomszerűen kezdődött Stanislas Wawrinka éve. Végre áttörte a gátat és kihozta magából azt, amit rég óta vártunk tőle – Grand Slam-tornát nyert. A melbourne-i sikere óta azonban hullámzik a teljesítménye. A Roland Garroson már az első körben kiesett, Wimbledonban pedig a negyeddöntőben búcsúzott. Ám ha az az egykezes fonák beindul... Tenisz berkekben régóta várják a fiatalok berobbanását. Grigor Dimitrov és Milos Raonic idén stabil Top 10-es játékossá értek, a formájuk is biztató, kellő önbizalommal és egy kis egészséges vagánysággal akár ki is használhatják a nagyok bukdácsolását. Benne van tehát a pakliban, hogy új Grand Slam-bajnokot avatunk. Idén már másodszor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.