Hosszú Katinka kitálal, mi a világcsúcs titka

Nincs megállás, a Vaslady Berlin után Dohában kápráztatja el a világot. Eddig négy arany és egy világcsúcs.

Ch. Gáll András
2014. 08. 28. 8:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint honlapunk is megírta, Hosszú Katinka világcsúccsal és négy győzelemmel kezdte szereplését Dohában, az úszóvilágkupa-sorozat első állomásán.

Hosszú Katinkával csak késő este tudott beszélni Csurka Gergely, a Magyar Úszó Szövetség sajtófőnöke, miután az újdonsült világcsúcstartónő visszatért az uszodából, ahol természetesen doppingvizsgálatra is be kellett térnie, hiszen a  világrekordja csak így hitelesíthető.

„Amikor délelőtt 1:51-et úsztam kétszáz gyorson, már éreztem, hogy ma remek napom lesz – kicsit meg is lepett, hogy már az a szám ilyen jól sikerült. Ezek után még nagyobb önbizalommal álltam oda délután, és ennek tudható be a sok jó eredmény. Megmondom őszintén, a kétszáz gyors világcsúcsát is meg akartam dönteni, de végül elmaradtam három tizeddel Persze, nem bánkódtam, pláne, hogy a másik célt sikerült elérni, azaz egyéni csúcsot úszni kétszáz vegyesen.”

Ez utóbbit már huncut nevetéssel mondta Katka, elvégre nála ez az egyéni csúcs egyszersmind a világrekord is. Ugyanakkor felvetődik, hogy bár Berlinben kiválóan szerepelt, ott mégsem tudott javítani az időeredményein, míg most Dohában gyakorlatilag átírta a rekordlistát – két nappal azután, hogy az Eb zárónapján saját bevallása szerint már fáradtnak érezte magát.

„Erről Shane-nel is beszélgettünk, és lehet, hogy megtaláltuk a megoldást – már azon túl, hogy nekem két nap rengeteg pihenőidőnek számít. Így utólag talán kijelenthető, hogy Berlinben egyszerűen képtelen voltam kialudni magam. Pedig, és ezt a mostani idők is bizonyítják, határozottan úgy érzem, jobb formában vagyok, mint egy éve, Barcelonában. Az Eb-n mégsem sikerült a tavalyinál jobb időket úsznom, mert nem ment az alvás normálisan. Leginkább azért, mert a légkondi eléggé gagyi volt. Mi hozzászoktunk ahhoz, hogy az átlagosnál jóval hidegebb szobában, 18 fokban alszunk. Berlinben nem tudtunk 22-nél kevesebbet csinálni, valószínűleg ebből eredt a rossz közérzet, a fáradékonyság. Ide megérkeztünk, kétszer is tökéletesen jól aludtam, és máris teljesen másként éreztem magam a bőrömben.”

Hosszú halmozza a pontokat és a dollárokat

Katinka ráadásul „hazai pályán” versenyzett. „Mivel már harmadik éve jövök ide, a helyi magyarok egyre jobban figyelik, mikor van a verseny, és most már rengetegen jöttek ki, azaz hatalmas őrjöngés volt a világcsúcs után – köszönöm ezúton is a buzdítást, tényleg óriási volt a hangulat, teljesen más volt így úszni!”

A pontverseny állása az első nap után, férfiak:

1. Chad Le Clos (dél-afrikai) és Thomas Fraser-Holmes (ausztrál) 24-24 pont (3000 dollár), 3. Tom Shields (amerikai) 21 (2500 USD), 5. Gyurta Dániel, Christian Diener (német), George Bovell (trinidadi) 12-12 (1500 USD), 8. Verrasztó Dávid 9 (1000 USD).

Nők:

1. Hosszú Katinka 74 pont (16 500 dollár), 2. Inge Dekker (holland) 24 (3000 USD), 3. Aleksandra Urbanczyk (lengyel) 18 (2000 USD), 9. Verrasztó Evelyn 9 (1000 USD).

Hosszú a tavalyi világkupa-sorozatban 300 000 dollárt nyert, idén egy verseny után 16 500-nál tart, és minden esélye megvan rá, hogy megdöntse 2013-as bevételi rekordját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.