Hosszú Katinka már három aranynál tart

Gyűlnek a magyar érmek Berlinben: Hosszú Katinka a 200 méter vegyes után 100 méter háton is győzött csütörtökön.

SZN
2014. 08. 21. 16:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú Katinka a 200 méter vegyes után 100 méter háton is aranyérmet nyert a berlini úszó Európa-bajnokságon csütörtökön. A Vasas háromszoros világbajnokát alig 40 perccel a 200 méter vegyesen aratott diadala után szólították ismét a medencébe. Az első 50 méter után negyedikként fordult, de a második hosszon feljött a második helyre. Úgy tűnt, ezen már nem tud javítani, azonban az utolsó métereken hatalmasat hajrázva századra azonos idővel, 59.63 másodperccel csapott célba a végig vezető dán Mie Östergaard Nielsennel. Hosszú 56 századot javított szerdai elődöntős idején.

Hosszú Katinka 200 méter vegyesen elért sikeréhez kétség sem férhetett, már pillangón egy testhossznyi előnyt szerzett, ezt pedig csak növelte háton. A hátralévő 100 méteren, mellen és gyorson csak az volt a kérdés, hogy megdönti-e saját Európa-csúcsát, ez végül 2:08.11 perces idejével nem jött össze, de így is három tizedet gyorsult a szerdai elődöntőhöz képest.

Hosszú harmadik aranyérmét nyerte Berlinben; hétfőn 400, csütörtökön pedig 200 méter vegyesen védte meg a címét. Pályafutása során pedig kilencedik normálmedencés Eb-aranyát gyűjtötte be.

A Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Kapás Boglárka, Hosszú Katinka összeállítású magyar váltó bronzérmet nyert 4x200 méter gyorson. A mostani kontinensviadalon először szereplő Jakabos hatodik helyen „indította” a 200 méter vegyesen másfél órával korábban negyedik helyen végzett Verrasztót, aki visszacsúszott a hetedik helyre. Ezen a pozíción a délutáni program első döntőjében 800 méter gyorson bronzérmes Kapás nem tudott változtatni. Nem úgy, mint a csütörtökön 200 méter vegyesen és 100 méter háton is aranyérmes Hosszú Katinka, aki harmadjára is fantasztikus sebességgel tempózott, aminek köszönhetően 7:54.23 perces idővel behozta a magyar stafétát a harmadik helyre.

Biczó Bence ezüstérmet nyert 200 méter pillangón. A 21 éves magyar versenyző a fináléban az első 50 méter után a harmadik helyen haladt, féltávnál viszont már második volt, és bár az utolsó, negyedik hosszon riválisai közelítettek hozzá, a hajrában még újítani tudott, így a két évvel ezelőtti, debreceni kontinensviadalon elért eredményéhez hasonlóan második lett.

Biczó 1:55.62 perccel csapott a célba, ami 82 századdal volt gyorsabb, mint a szerdai elődöntőben úszott ideje, ezzel pedig mindössze 33 századdal maradt el a győztes dán Viktor Bromertől.

Kapás Boglárkától a táv elején ketten elszakadtak, de a harmadik helyét biztosan tartotta, majd fokozatosan növelte előnyét üldözőivel szemben, így az érem nem forgott veszélyben. Végül 8:22.06 perccel csapott a célba, ami közel hét másodperccel jobb idő, mint amit a szerdai előfutamban úszott.

Verrasztó Evelyn a pillangó és a hát után is másodikként fordult, de aztán mellen megelőzték, és gyorson már nem tudott javítani, így 2:12.95 perccel negyedik lett, ami 35 századdal volt rosszabb, mint szerdai ideje.

Hosszú Katinka három aranyával, Biczó Bence ezüstérmével, valamint Kapás Boglárka harmadik helyével a magyar csapat a tizedik éremnél tart a berlini kontinensviadalon. Csütörtökön még a női váltó is hozott egy bronzot 4x200 méter gyorson. Korábban aranyérmet nyert még Cseh László 200 m vegyesen, ezüstérmes lett a nyíltvízi szakágban 10 kilométeren Risztov Éva és 25 km-en Olasz Anna, illetve harmadikként zárt a női szinkrontoronyugró páros, Kormos Villő és Reisinger Zsófia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.