Legendás Cseh, jópofa Kozma, csúcsközeli Hosszú

Cseh László egyedülálló klasszisa az úszósportnak, szerdán tizenkettedik Európa-bajnoki aranyérmét szerezte.

Ch. Gáll András (Berlin)
2014. 08. 20. 18:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a brit úszók – illetve edzőik – valamit kitaláltak, amivel forradalmasítják a sportág edzéselméletét. Ha csak a medencés számokat nézzük – tehát a nyílt víz és a műúszás, valamint a műugrás nélkül –, akkor toronymagasan vezetik az éremtáblázatot három nap után 3 arannyal, illetve 2 ezüsttel és 5 bronzzal. Ahogy Gyurta Gergely az 1500 m döntője után meg is jegyezte, a jelek szerint a britek megdöntötték azt az edzéselméleti alapvetést, hogy három héten belül nem lehet kétszer csúcsformába kerülni, hiszen ez sikerült nekik a minap a glasgow-i Nemzetközösségi Játékokon és most itt, Berlinben is.

Ebből nekünk, magyaroknak leginkább a férfi mellúszás az érdekes, Gyurta Dániel prémium száma. Kedden Adam Peaty és Ross Murdoch megszerezte az első két helyet a 100 m mellen, s szerdán a 200 m mell középdöntőjében is Murdoch volt az első 2:08,65-tel, Andrew Willis pedig a harmadik 2:08,93-mal, közéjük ékelődött a német Marco Koch. Szóval nagyon úgy néz ki, Gyurta Dani élete legnagyobb kihívása előtt áll, ha tartani akarja a brit kvartettet, hiszen a felsoroltak mellett még ott van az olimpiai ezüstérmes Jamieson is

Az úszás éremtáblázata három nap után:

1. Nagy-Britannia 3 arany, 2 ezüst, 5 bronz
2. Svédország 3 1 1
3. Franciaország 2 1
4. Magyarország 2 - -
4. Szerbia 2 - -

Gyurta Gergely: nyomulnak a fiatalok

Szerda este aperitifként Gyurta Gergely kísérelte meg bebizonyítani, hogy a nyílt vízi és a medencés úszás békében megfér egymással – a látottak alapján nem túl nagy sikerrel. Az 1500 méteres gyorsúszás döntőjében az Újpest 22 éves klasszisa 400 méterig tartotta a lépést – persze csak tisztes távolból – a deklaráltan Európa-csúcsra törő olasz Gregorio Paltrinierivel, ekkor még a harmadik helyen tempózott, de aztán fokozatosan visszaesett, és hatodikként ért célba. Ideje 15:03.16 perc, jobb a keddinél, de hat másodperccel elmarad egyéni csúcsától. Paltrinieri – aki két éve, Debrecenben is diadalmaskodott – jócskán megjavította az orosz Jurij Prilukov Európa-rekordját, 14:39,93 perccel.

„A legjobb időmmel is csak ötödik tudtam volna lenni, hihetetlenül erős a mezőny, nagyon jönnek a fiatalok – panaszolta a 22 éves „öreg” Gege. – Nem tudok mit mondani, két éve ez az idő elég lett volna a bronzéremhez. Csalódott vagyok. Lassan el kell döntenem, hogy a nyílt víz vagy a medence, de hát nyilván az 1500 mellett teszem le a garast, ott nincs verekedés.”

Kozma dumában és a vízben is király

200 gyorson sincs, legalábbis direktben nincs. Kozma Dominik, a magyar csapat tréfamestere, a pozitív világszemléletű sportember prototípusa óriási harcban volt a dobogóért, volt, hogy vezetett is, a végén 13 századdal lemaradt róla, a francia Agnel a surranópályán megelőzte. Győzött a szerb Velimir Sztjepanovics, két századdal lehagyva a hazai kedvencet, Paul Biedermannt.

„Abszolút elégedett vagyok, megjavítottam az egyéni csúcsomat az 1:46.78 perccel, ez volt életem első olyan versenye, amelyen az összes nagyágyú rajthoz állt. A negyedik hosszon szétküzdöttem a gatyámat [nem ezeket a szavakat használta – a szerk.], mindent beleadtam, ismétlem, nagyon elégedett vagyok” – lelkendezett a Kőbánya SC 23 éves óriása.

Cseh Laci maga sem tudta, hogyan győzött

Klubtársa, Cseh László élete 12. Európa-bajnoki aranyérme megszerzésére tört a 200 m vegyes döntőjében, de hogy ilyen nehéz lesz, azt talán ő maga sem gondolta. Féltávnál vezetett, de a mell 50 métere után, 150-nél már a hazai közönség biztatását élvező Markus Deibler volt elöl. Az utolsó ötven maga volt a kínszenvedés, öt méterrel a vége előtt még a másik német, Philip Heinz tűnt a győztesnek, de Cseh rutinja segített, no meg a jobb benyúlás: állócsillagunk a keddinél gyengébb idővel, 1:58,10 perccel megnyerte élete 12. Eb-aranyát, egyszersmind sorozatban ötödször lett Eb-aranyérmes 200 vegyesen. (Ugyanezt a 400 vegyesen már két éve megcsinálta.)

Cseh fura módon nem tűnt felhőtlenül boldognak: „Nagy szerencsém volt, nem igazán tudtam, hogy megnyertem-e. Valamit nem csináltam jól, mert nem javultam a középdöntőhöz képest, meg kell találni az okát. Háton nagyobb előnyt kellett volna szereznem. Azért örülök, de az időmmel nem vagyok elégedett.”

Van ilyen? Igen, van, és lehet, hogy ez a maximalizmus Cseh sikereinek a titka.

 

 

A többiekről: Biczó Bence 200 m pillangón a harmadik legjobb idővel döntős, Hosszú Katinka 200 m vegyesen a legjobb, 100 m háton a harmadik idővel finalista, 200 vegyesen a 2:08,41 perc új Európa-bajnoki csúcs. Verrasztó Evelyn 200 vegyesen a negyedik idővel került döntőbe.

„A 100 m háton elrontottam a rajtomat, azért nem lett jobb az időm, 200 m vegyesen nagyon hajtok az Európa-csúcsra, remélem, a döntőben meg is lesz – mondta Hosszú Katinka, aki a csúcsforgalom miatt mindig csak az aznapi utolsó száma után nyilatkozik, ahogyan most is.

Verrasztó Evelyn szokásos mosolygó önmagát adta, neki csak a döntőbe jutás volt a fontos, ahogy hangsúlyozta, mint ahogy Biczónak is.

A nap hősnője a harmadik berlini aranyát nyerő Sarah Sjöström volt, a 21 éves svéd lány a világ idei legjobbjával, 52.67 mp-cel győzött a klasszikus számban, 100 méter gyorson.

Döntők, férfiak, 1500 m gyors: 1. Gregorio Paltrinieri (olasz) 14:39,93 perc, új Európa-csúcs, 6. Gyurta Gergely 15:03,16; 200 m gyors: 1. Velimir Stjepanovic (szerb) 1:45,78, 4. Kozma Dominik 1:46,78; 200 m vegyes: 1. Cseh László 1:58,11 perc; nők, 100 m gyors: 1. Sarah Sjöström (svéd) 52,67 másodperc; 100 m mell: 1. Rikke Pedersen (dán) 1:06,23 perc.

műugrás, férfiak, 1 m: Patrick Hausding (német) 428,65 pont; 10 m szinkron: 1. Hausding, Sascha Klein (német) 461,46 pont; nők, 1 m: 1. Tania Cagnotto (olasz) 292,90 pont.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.