Olimpiai bronzérmesünk lemaradt a vb-dobogóról

Csernoviczki Éva a 48 kilogrammban a hetedik helyen végzett a cseljabinszki cselgáncs-világbajnokságon.

2014. 08. 25. 12:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cseljabinszki cselgáncs-világbajnokság nyitónapján a női 48 kilogrammba harmincnégyen mérlegeltek be, s nem kis meglepetésre az egyenes ágon a legjobb négy közé nem jutott be a regnáló világbajnok, a mongol Mönhbatin Uranceceg és az olimpiai bajnoki címvédő, a brazil Sarah Menezes sem, a világranglista első és második helyezettje. Számunkra persze nagyobb baj volt, hogy az aktuális Európa-bajnok sem, hiszen az Csernoviczki Éva. Olimpiai bronzérmesünk a világranglista hatodik helyéről kezdte a vb-t, de mivel az ötödik nincs itt, két nyert meccs után – a román Monica Ungureanut és a mexikói Edna Carrillót is ipponnal verte – a rangsor negyedikjével, a kubai María Celia Labordéval kellett megküzdenie az elődöntőbe kerülésért.

Kettejük addigi egyetlen meccsét tavaly a riói vb nyolcaddöntőjében a karibi dzsúdós nyerte, ami mély nyomokat hagyhatott versenyzőnkben, szemmel láthatóan tartott ellenfelétől, passzívan küzdött. Előbb őt intették, aztán Labordét, tizenöt másodperccel a találkozó vége előtt pedig újra Csernoviczkit, így honfitársunk az akció nélküli mérkőzésen intésekkel alulmaradt.

A folytatásban a vigaszágon, ahol a bronzérmet még megcélozhatta, az orosz Aleszja Kuznyecova, a világranglista tizenegyedik helyezettje volt az ellenfele, akivel korábban kétszer találkozott, s mindkétszer legyőzte. Most is Csernoviczki lépett fel kezdeményezően, de a lendület visszaütött, mert az egyik akciójánál már akkor lábra fogott, amikor még nem voltak földharcban, és ez szabálytalan – versenyzőnket leléptették. Csernoviczki Éva nem értett egyet a döntéssel, de már nem tehetett semmit. A hetedik helyen zárta a világbajnokságot, de az olimpiai kvalifikációs sorozatban ezért is 144 pontot kapott, többet, mint amennyi a Grand Prix-versenyeken a bronzérem mellé jár. Más kérdés, hogy ő is, mi is még többre számítottunk

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.