Tóth Krisztián húszévesen vb-2. cselgáncsban

A KSI versenyzője a világranglista-vezetőt is legyőzte, csak a sportág legendája állította meg a döntőben.

2014. 08. 29. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóth Krisztián négy éve még a szingapúri ifjúsági olimpián vitézkedett, és ott 16 évesen még a 81 kg-ban szerzett bronzérmet, 2011-ben is ebben a kategóriában nyerte meg az U23-as Eb-t, azóta viszont már a felnőttek között a 90 kg-ba is alaposan beleerősödött. Tavaly, 19 évesen első felnőtt világbajnokságán, Rio de Janeiróban az ötödik helyen végzett – ez volt a magyar csapat legjobb eredménye –, idén áprilisban pedig bronzérmes lett a montpellier-i Eb-n. Majd júniusban a budapesti, júliusban pedig az ulánbátori Grand Prix-n egyaránt ezüstérmet szerzett, és a világranglista 11. helyéről várhatta a vb-t. (Nyitóképünkön a budapesti viadalon.)

Cseljabinszkban a férfiak 90 kg-os súlycsoportjába 48 versenyző nevezett, és Tóthnak éppen a világranglistás pozíciója miatt nem volt rossz sorsolása. A 32 közé jutásért nem kellett meccselnie, majd öreg rókákat megszégyenítően verte ipponnal az elefántcsontparti Kinapeya Romeo Konét (a világranglistán 73.), majd a már veszélyesebb szerb Aleksandar Kukoljt (38.) is. Íme:

A nyolc között viszont az első kiemelt, a világranglista-vezető, kétszeres Európa-bajnok, 25 éves grúz Varlam Liparteliani következett. A mérkőzésen pontot érő akció nem volt, de végig Pánczél Gábor tanítványa irányított, őt csak egyszer, míg a tavalyi vb-n ezüstérmes ellenfelét kétszer intették, s ez döntött: az egyenes ágon Tóth Krisztián menetelt be a legjobb négy közé!

A döntőbe jutásért az orosz Kirill Voproszov volt az ellenfele, az idei Eb ezüstérmese, aki azonban a vb előtt „csak” 13. volt a világranglistán. A gigászi küzdelemben öt perc alatt nem volt értékelhető akció, de a hosszabbításban az amúgy is aktívabb Tóth jukót ért el, és bejutott a vb-döntőbe! S bár Tóth a világranglista-vezetőt már legyűrte a nap folyamán, a döntőben a súlycsoport legnagyobb alakjával kellett szembenéznie, és ebben nincs semmi ellentmondás. A grúz születésű Iliasz Iliadisz – korábbi nevén Dzsardzsi Zviadauri – tizenkét esztendősen emigrált Görögországba, s 2014-ben, 17 évesen (!) már Európa-bajnokként Athénban olimpiai bajnok is lett a 81 kg-os súlycsoportban. Azóta sem tétlenkedett, bár sokat bajlódott sérülésekkel, már a 90 kg-ban négy vb-döntőt vívott, kettőt megnyert (2010, 2011), a két évvel ezelőtti londoni olimpián pedig bronzérmes volt.

A 27 éves versenyző a vb előtt a negyedik helyen állt a világranglistán, és a döntőben az első összekapaszkodásnál látszott, hogy Tóth Krisztián is tiszteli, ellene nem mert olyan bátran kezdeményezni, mint az előző mérkőzésein. Nem volt váratlan, hogy passzivitásért megintették, s amikor így már kockáztatnia kellett, Iliadisz élt a lehetőségével, és ipponnal idő előtt befejezte a mérkőzést. Azt azonban aligha kell hosszasan ecsetelni, hogy a húszéves Tóth Krisztiántól a vb-ezüst is mekkora eredmény, nem mellékesen pedig az eddig a dobogó közelébe sem jutó komplett válogatottat kihúzta a slamasztikából

A súlycsoport másik magyar indulója, Vér Gábor (68.) még a 32 közé jutásért vazaarival kikapott a szerb Dmitri Gerasimenkótól (112.), így már az első meccsén kiesett. Ugyanígy járt a női 78 kg-ban a kétszeres Európa-bajnok Joó Abigél (8.), ő is vazaarival maradt alul a mongol Munkhtuya Battulgával (37.) szemben a 16 közé jutásért, s ez bizony nagy csalódás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.