Argentína Di María lábai előtt: álomgól, 3 gólpassz

Ízekre szedték a világbajnok németeket.

Ch. Gáll András
2014. 09. 04. 4:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két nagyágyúja, Lionel Messi és Gonzalo Higuaín nélkül is ízekre szedte (4–2) Düsseldorfban Argentína Németországot a július 13-i világbajnoki döntő visszavágójának kikiáltott összecsapáson. Az argentin média leborul Ángel Di María világklasszis játéka előtt, ellenben figyelemre méltó a La Nación, a legnagyobb példányszámú napilap visszafogott osztályozása, természetesen leszámítva a „Spagettinek” adott teljesen megérdemelt 10-est.

Sergio Romero (6): Az első félidőben kétszer is egy az egyben hárított, Schürrle gólja előtt kipattant róla a labda.

Pablo Zabaleta (7): Kulcspasszt adott Di Maríának Lamela gólja előtt, a második félidőben megsérült.

Martín Demichelis (4): A leggyengébb argentin. Pontatlan passzai majdnem német gólt eredményeztek.

Federico Fernández (7): Gyenge világbajnokság után góllal és remek szerelésekkel bizonyított.

Marcos Rojo (6): Ugyanolyan önbizalommal futballozott, mint Brazíliában.

Enzo Pérez (5): Csak egy félidőt kapott, mert durva volt, sárgával büntették.

Javier Mascherano (6): Jól keresztezett, rosszul passzolt.

Lucas Biglia (7): Hozta azt a magas szintet, amellyel a vb-n beverekedte magát a válogatottba.

Ángel Di María (10): Angelito megdicsőülése három gólpasszal és egy mesés góllal.

Sergio Agüero (7): A játékban és erőnlétben is jobb volt, mint a vb-n. Gólt lőtt és veszélyt okozott.

Erik Lamela (8): Remek alternatíva Martinónak, aki az utolsó percben hívta be a keretbe. Pazar játék, bombagól.

Augusto Fernández (6): Enzo Pérezt váltotta, hozta a kötelezőt.

Gago, Campagnaro, Andújar, Ricky Álvarez és Nico Gaitán keveset játszott.

Gerardo „Tata” Martino bemutatkozása nagyszerűen sikerült, ehhez képest az egykori Barca-tréner nyilatkozata is roppant szerény: „Bemutatkozásnak szerintem nem volt rossz. Voltak pillanatok, amikor az ő térfelükön tudtunk nyomást gyakorolni rájuk a letámadással, és olyanok is, amikor beszorultunk. Ismétlem, ahhoz képest, hogy a vb után az első meccsünk volt, szinte közös edzés nélkül, nem rossz a produkciónk.”

Di Maríáról szuperlatívuszokban beszélt: „Nem tudom, van-e még tíz olyan labdarúgó a világon, mint ő. Egyre jobb és jobb lesz, még 26 évesen is fejlődik. A mai játékát látva arra gondol az ember, lehet, hogy most mi vagyunk a világbajnokok, ha nem sérült a döntőben ”

De Bigliát sem hagyta ki: „Ha nincs Di María emberfeletti teljesítménye, akkor Biglia lett volna a mezőny legjobbja.”

Messiről is szót ejtett: „Leót hagyjuk békén. Megerőltette a lábát, egy kis pihenésre van szüksége. Biztos vagyok benne, hogy ha a Villarreal-meccs után tíz nappal találkozunk a németekkel, akkor vállalta volna a játékot.”

A sajtóértekezleten felvetették az újságírók, hogy Messi távolléte nem csökkenti-e a válogatott fellépti díját. Erre Guillermo Tofoni, a válogatott szerepléseit intéző World Eleven menedzseriroda tulajdonosa válaszolt:

– A düsseldorfi mérkőzést és annak pénzügyi feltételeit hónapokkal ezelőtt rögzítettük, tehát Messi távolléte semmit sem befolyásolt.

Amúgy az argentinok átlagban 1,3 millió eurós fellépti díjért játszanak barátságos meccseket. Ha Messi is a pályán van, a prémiumát mindig szétosztja a többiek között. Legközelebb október 11-én Pekingben Brazíliával találkozik Argentína, majd 14-én Hongkongban a helyi válogatottal, a hongkongi szövetség megalakulásának századik évfordulóján.

A német sajtó kritikus. A Bild főcíme: „Jó, hogy már világbajnokok vagyunk ” Majd később leszögezi a cikkíró: „De jó, hogy Di María nem játszott a világbajnoki döntőben!”

Pozitívumként említik, hogy a kezdőcsapat mind a tizenegy tagja énekelte a himnuszt, de itt véget is ér a dicséret. Mario Gomez visszatérése nem sikerült, 14 labdaérintés, néhány nagy helyzet kihagyása és 58 játékperc után a vb-hős másik Mario, Götze váltotta.

A konklúzió: vasárnap Dortmundban Eb-selejtezőn Skóciát fogadja Németország, ekkor már a világbajnoki formát kell mutatni!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.